Qaseeda-competitie trekt meer vrouwen dan mannen
14 Apr 2012, 21:00
foto
Deelnemers aan de Qaseeda competitie.


De Qaseeda competitie die jaarlijks door de Surinaamse Moeslim Associatie (SMA) gehouden wordt, trekt nu meer vrouwen dan mannen. De Qaseeda, lofliederen ter ere van de Heilige profeet Mohamed, zijn bedoeld om de zang in het Caribisch Gebied te bevorderen. Daarnaast moet de broederschap en de eenheidsgedachte onder de moslims ook bevorderd worden. Er wordt uitsluitend in het Urdu gezongen.

Uit de onlangs gehouden twaalfde competitie is gebleken dat Surinamers in alle vier categorieën in de top zitten. Ook heeft Suriname de meeste prijzen in de wacht gesleept. Dit zegt voorzitter van de SMA, Michel Soebhan aan Starnieuws.

Groei vrouwelijke deelnemers
Soebhan merkt op dat er in het begin nauwelijks vrouwen zich opgaven voor de Qaseeda competitie. De groei is nu aanzienlijk. De andere landen, Guyana en Trinidad & Tobago, die meedoen aan deze competitie, hebben meestal een probleem met de uitspraak van het Urdu. Hierdoor treedt er soms een betekenisverschil op. Surinamers hebben een voordeel hierin. Ze zijn beter bekend met deze taal, waardoor de uitspraak veel beter is. Hierdoor behalen zij meer prijzen dan de andere landen.

Uit Guyana waren er 75 gasten aanwezig en Trinidad & Tobago vaardigde 35 deelnemers af. Suriname had 23 deelnemers. Niet alle afgevaardigden uit Guyana hebben deelgenomen aan de competitie. De volgende competitie wordt in augustus 2013 in Trinidad & Tobago gehouden. De competitie bestaat uit vier categorieën: mannen, vrouwen, jongens en meisjes. De zes juryleden, twee van elk land, letten op de uitspraak, melodie, stembeheersing en andere Islamitische aspecten. Daarnaast wordt er ook gelet op de manier van groeten en kleding.

Surinamers eerste plaats
Bij de vrouwen zijn Faraisa Fattoe en Waheeda Bafati uit Suriname op de eerste plaats geëindigd. Bij de mannen (junioren) won Imran Dan uit Trinidad & Tobago de eerste plaats. Bij senioren ging de Surinamer Haroen Soebhan met de eerste prijs ervandoor.
Door het trekken van loten werd beslist, dat Fattoe bij de vrouwen op de eerste en Bafati op de tweede plaats is geëindigd. Fattoe deelt mee dat de competitie een bijdrage levert op religieus gebied. “Ik heb geen moment concurrentiedruk gevoeld. Iedereen stimuleert elkaar en we zijn net een grote familie. Het komende jaar wil ik weer meedoen en dan hoop ik wederom als eerste te eindigen”, stelt Fattoe. Ze is de Almachtige dankbaar en vertelt dat familie en vrienden haar ondersteund hebben om deze mijlpaal te bereiken.

De volledige uitslag ziet er als volgt uit:

Junior Mannen:
1. Dan Imran - Trinidad
2. Amirullah Arshad - Suriname
3. Dan Saajid - Trinidad
4. Dan Farhaan - Trinidad
5. Mohamed Shazaad - Guyana
6. karim Imran - Guyana
7. Mohameddin Shafiek - Suriname
8. Safaaz Sahif - Guyana

Senior mannen:
1. Soebhan Haroen - Suriname
2. Shaw Shafeek Mohamed - Guyana
3. Bafati Ra'ouf - Suriname
4. Hosein Syed - Trinidad
5. Shameer Khan - Guyana
6. Ali Iqbal - Trinidad
7. Baksh Hamzah - Suriname
8. Bacchus Faizal - Suriname
9. Joemai Rochin - Suriname
10. Ali Imtiaz - Trinidad

Junior vrouwen:
1.Ally Nafeeza - Suriname
2.Nasroe Rasheena - Suriname
3.Soebhan Nadjma - Suriname
4.Kondiah Sahlah - Trinidad
5.Amanda Persaud - Guyana
6.Soebhan Hafieza - Suriname
7. Mohammed Saarah - Trinidad
8. Dilloe Navisa - Suriname

Senior vrouwen:
1.Fattoe Faraisa - Suriname
2.Bafati Waheeda - Suriname
3.Basnoe Fatiema - Suriname
4.Mohammed Sumayyah - Trinidad
5.Adjiembaks Khairoennisa - Suriname
6.Bibi Fazeela Khan - Guyana
7.Hosein Sadiyah - Trinidad
8.Hosein Shaphina - Trinidad
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May