Oemraw: Fonds van 1 miljoen euro niet voldoende
14 Apr 2012, 16:20
foto
Harrinanan Oemraw


Harrinanan Oemraw, voorzitter van de Surinaamse Padieboeren Associatie (SPBA), zegt aan Starnieuws dat het Agrarisch Krediet Fonds (AKF) van een miljoen euro niet voldoende is om de rijstsector een ‘boost’ te geven. Om deze sector tot ontwikkeling te brengen moet het fonds opgetrokken worden naar ruim 3 miljoen euro. Van de week krijgt het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) het bedrag van 1 miljoen gestort op de rekening.

Herschikking
Oemraw merkt op dat de overheid met een ondersteuningsplan naar de boeren toe moet komen. Anders zal er steeds minder ingezaaid worden en op een gegeven moment zal er tot import van rijst overgegaan moeten worden. Ruim 25 boeren te Wageningen hebben hun schulden niet kunnen aflossen met alle gevolgen van dien. Dit houdt in dat deze landbouwers ook niet meer kunnen zaaien het komende seizoen.

Voor deze boeren moet er een herschikking getroffen worden, zodat ze uit de vicieuze cirkel kunnen komen. Op deze manier kunnen ze hun hypotheken niet aflossen en ze hebben ook geen geld om verder aan landbouw te doen. Dit betekent dat ze geen inkomsten kunnen genereren en dus de schulden ook niet kunnen aflossen.

Mogelijkheden bekijken
Door de lage opkoopprijs van de padie hebben de boeren weinig ademruimte. Ook het weer viel de afgelopen dagen tegen, waardoor de oogst verhinderd werd. Te Middenstandspolder moest de natte padie met tractoren en een bulk vervoerd worden naar de hoofdweg. Dit alles brengt extra kosten met zich mee, die de boer uit zijn zak moet betalen. Er moet nog gewerkt worden aan de natte en droge infrastructuur. Voor de landbouwsector moet er duurzame oplossingen gezocht worden. De problemen zijn jaarlijks terugkerende problemen en ze worden niet structureel aangepakt, meent Oemraw.

LVV-minister Hendrik Setrowidjojo heeft aangegeven dat het bedrag niet voldoende is en dat er mogelijkheden bekeken moeten worden om het fonds te vergroten. Landbouwers kunnen tegen gunstige voorwaarden geld lenen uit dit fonds, dat terug gestort zal moeten worden. Hierdoor kan het AKF zich draaiende houden.


Wanita Ramnath
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May