Advocaten vragen Elgin niet-ontvankelijk te verklaren
13 Apr 2012, 10:41
foto
Auditeur militair Roy Elgin constateert een vacuüm door het ontbreken van het Constitutioneel Hof.


De advocaten Irwin Kanhai, John Kraag en Frank Truideman hebben de krijgsraad gevraagd om het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk te verklaren. Zij gaan niet mee met auditeur militair Roy Elgin om het 8 decemberstrafproces op te schorten tot er een Constitutioneel Hof is.

De advocaten betogen dat de krijgsraad de wet niet kan toetsen. "Hoe pijnlijk de zaak ook is, wij moeten ons houden aan wet en recht. Er is nu een amnestiewet waar wij rekening mee moeten houden", benadrukt Truideman. "Er is geen Constitutioneel Hof, dus kan de wet niet getoetst worden. U zult de niet-ontvankelijkheid van de auditeur militair moeten uitspreken. Dat op basis van de wet. De amnestiewet van 1992 en de amnestiewet 2012, waar er aanvullingen en wijzigingen zijn van de amnestiewet", aldus Truideman.

Geen andere keuze
Truideman zegt dat maandag uiterlijk de krijgsraad zijn pleidooi kan krijgen. Ook Kanhai en Kraag doen de belofte. Elgin in tweede instantie aan het woord, blijft erbij dat er een constitutioneel vacuüm is. "Toetsen van de wetten is voorbehouden door het Constitutioneel Hof", aldus Elgin. De amnestiewet kan volgens Elgin niet getoetst worden door de krijgsraad. "Dat is mijn zienswijze. Ik heb mij niet beroepen op enige bepaling van strafvordering. Ik heb ook alleen over het vacuüm, daarom vraag ik deze zaak aan te houden", persisteert Elgin.

"U hebt geen keus, u moet de niet-ontvankelijkheid uitspreken", herhalen Kanhai en Kraag in tweede instantie. "De schorsing is niet gestoeld op valide argumenten en op de wet", aldus Kraag. De advocaten beroepen zich op artikel 3 van de bestaande amnestiewet van 1992. Daarin staat duidelijk dat de vervolging niet-ontvankelijk moet worden verklaard. "U moet voorzichtig zijn met inmenging. Er zijn gescheiden machten. We hebben een vacuüm. Elke zaak moet eindigen met een beslissing. De krijgsraad heeft de zitting om 10:41 uur geschorst om zich te beraden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May