Campagne voor uitbanning HCFK's gelanceerd
13 Apr 2012, 15:00
foto


Er komen cursussen en bewustwordingscampagnes om de maatschappij voor te bereiden op de uitfasering van HCFK's, chemische stoffen die vooral voorkomen in airco's en ijskasten en die schadelijk zijn voor de ozonlaag. Per 1 januari is het wettelijk verboden apparaten die deze schadelijke stoffen bevatten te verkopen aan de consument.

Om de handel, koeltechnische bedrijven en consumenten hierop voor te bereiden gaat het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname (Nimos) optrekken met de milieusectie van de Verenigde Naties (Unep) en de United Nations Industrial Development Organization (Unido). Er is een bedrag beschikbaar van 99 duizend US dollar om de komende drie jaar te besteden aan trainingen en bewustwording.

Donderdag werd de samenwerking formeel bekrachtigd door directeur Steven Relyveld van het ministerie van Arbeid Technologische ontwikkeling en milieu. (ATM).

Al sinds 2003 is het Nimos bezig om uitvoerig te geven aan het Montreal Protocol, waarin de uitbanning van stoffen die schadelijk zijn voor de ozonlaag is vastgesteld. Suriname heeft dit verdrag ondertekend.
Eerder zijn al met succes de CFK's uitgebannen, die schade toebrengen aan de ozonlaag. In de plaats hiervan kwamen HCFK's, die evenwel ook milieuonvriendelijk bleken te zijn.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May