"Amnestiewet nu pas volgens internationale standaarden"
12 Apr 2012, 22:30
foto
Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons


Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons heeft in een televisieprogramma dat via diverse media vanavond werd uitgezonden, gezegd dat de amnestiewet nu pas voldoet aan alle nationale en internationale normen. Dit in tegenstelling tot de bestaande wet van 1992. Simons wijst erop dat die wet alleen amnestie verleent en voorbij gaat aan de internationale eis dat er een waarheidscommissie moet worden ingesteld.

De wet van 1992 is dan ook door het Inter-Amerikaanse Hof van de Rechten van de Mens aan de kant gezet in de kwestie-Moiwana. Zij verzekert dat nu de wet compleet is het parlement er op zal toezien dat de waarheid van alle misstanden en misdaden die gepleegd zijn vanaf 1980 boven water komen. Wanneer door de waarheidscommissie is bevonden dat er in die periode misdaden zijn gepleegd tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden, zullen die door de rechterlijke macht onderzocht en de daders worden berecht.

Rechtsstaat niet in gevaar
Met deze nieuwe wet is volgens Simons de rechtsstaat niet in gevaar. Er kan volgens haar op verschillende manieren amnestie worden verleend. Voor of na de amnestiewet. De manier zoals deze nu gebeurt in Suriname, is rechtmatig. Belangrijk is volgens de assembleevoorzitter dat zoals internationale verdragen het vragen, er een waarheidscommissie wordt toegevoegd die op zoek gaat naar de waarheid.

Simons zegt dat het parlement niet zal wachten op de regering maar zelf al bezig is met het formuleren van een initiatiefwet voor de waarheidscommissie. Er zal nauw samengewerkt worden met de Organisatie van Amerikaanse Staten. Zij benadrukt dat met deze nieuwe wet de fout in de wet van 1992 wordt goedgemaakt. Het is volgens haar juist dat met die oude wet de rechtsstaat in gevaar is geweest. De staat heeft de nabestaanden van gevallen die onder die wet vallen alle mogelijkheden ontnomen dat recht wordt gesproken. “Er is amnestie verleend zonder dat er waarheidsvinding heeft plaatsgevonden”, zegt zij.

Veroordeling niet goed
De assembleevoorzitter zegt dat ervoor gekozen is eerst amnestie te verlenen en niet op het resultaat van het 8 december strafproces te wachten. Dit omdat het proces een politieke zou zijn. Een andere reden is dat al langer dan 25 jaar de politieke machthebbers niets gedaan hebben aan het proces. Zij hebben er ook niet voor gezorgd dat Desi Bouterse zich niet verkiesbaar kon stellen om president van het land te worden. Zij kan zich terugvinden in de rede van de indieners van deze wet dat het niet goed voor het land zou zijn wanneer de president veroordeeld wordt. Daarmee zou de ontwikkeling die is ingezet in gevaar komen.

Simons erkent dat het een bittere pil is voor de samenleving en vooral de nabestaanden, die denken dat hun recht op de waarheid wordt ontnomen. Volgens Simons is dat nu juist gewaarborgd met de toevoeging dat er waarheidsvinding zal plaatsvinden van alle gevallen in de periode 1980 tot 1992. “Er zijn ook andere nabestaanden die met de amnestiewet van 1992 hun recht is ontnomen op de echte waarheid. Het zijn er niet maar vijftien maar honderden”, zegt Simons. Zij hebben nooit een podium gehad, maar ook zij willen weten wat er precies is gebeurd. Die fout wordt nu goedgemaakt met de nieuwe wet”, aldus Simons.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May