President voert bilaterale gesprekken in Colombia
13 Apr 2012, 00:00
foto


President Desi Bouterse zal diverse bilaterale gesprekken voeren met staatshoofden in Cartagena, Colombia. Hij woont de zesde 'Summit of the Americas bij, ook als voorzitter van de Caricom. Er zijn bilaterale gesprekken gepland met onder andere Amerika en Canada.

Dit zegt minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken vanuit Cartagena aan Starnieuws. Hij neemt deel aan de ministeriële conferentie ter voorbereiding van de summit.

Belangrijke punten
Twee bijzondere noten die gekraakt zullen worden op de bijeenkomst zijn, het handelsembargo tegen Cuba en de Malvina's, de Falklandeilanden, die door Argentinië en Groot-Brittannië worden geclaimd. Diverse Caricom-landen hebben zich achter Argentinië geschaard.

Lackin zegt dat binnen de ministeriële vergadering heftige discussies gevoerd worden over deze kwestie. Gehoopt wordt dat een eenduidig standpunt wordt bereikt. Daarnaast zijn veiligheid, economische ontwikkeling, integratie in de regio, blokvorming, de positie van de Organisatie van Amerikaanse Staten ook vraagstukken die besproken zullen worden.

Aandachtspunten Suriname
Er is goedkeuring gegeven aan een landbouwparagraaf voorgesteld door Suriname. Ook de aanpak van niet overdraagbare ziekten heeft Suriname onder de aandacht gebracht van de summit. Lackin zegt dat de president via Guyana naar Colombia vliegt. In het buurland wordt het Guyanese staatshoofd, Donald Ramotar, opgehaald.

Aan de summit nemen 33 staatshoofden deel. Het staatshoofd van Ecuador, Rafael Vicente Correa Delgado, neemt uit protest dat Cuba niet toegelaten wordt tot de OAS niet deel aan de summit. Lackin deelt mee dat hij dat van te voren had aangekondigd. De bijeenkomst van de staatshoofden vindt op 14 en 15 april plaats.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May