Rechtszaak Penitentiaire Ambtenaren weer uitgesteld
12 Apr 2012, 20:30
foto
Gustaaf Gallant, voorzitter bond Penitentiaire Ambtenaren.


De slepende rechtszaak van het ministerie van Justitie en Politie, tegen de bond van Penitentiaire Ambtenaren is vandaag voor de zoveelste keer uitgesteld. Dit tot groot ongenoegen van de bond. Voorzitter Gustaaf Gallant, zegt aan Starnieuws dat politiek wordt bedreven met deze kwestie. “Wij alleen zijn de verliezers omdat het ministerie normaal doorgaat met zaken waarover we juist een dispuut over hebben. Onze rechten worden steeds maar vertrapt. Wanneer het sommige mensen goed uitkomt, is de rechtsstaat in gevaar en wanneer het ze niet goed uitkomt, is dat niet zo”, zegt Gallant.

Het kort geding dient al vanaf 2 september 2011. Toen is de zaak verschoven naar 15 december. Daarna zou het de beurt zijn aan de bond om zijn verhaal te doen. Juspol heeft weer gevraagd om uitstel. De bond heeft slechts schriftelijk zijn standpunt op papier kunnen indienen. De zaak werd verschoven naar 12 januari 2012. Nog een keer vroeg het ministerie uitstel tot 26 januari. Toen kon het ministerie als eisende partij zijn zegje doen. Bepaald werd dat de bond op 2 februari aan het woord zou komen. Maar dan in een schriftelijke reactie. De zaak werd opnieuw uitgesteld naar vandaag, 12 april. Er zou uitspraak worden gedaan. “Maar vandaag kreeg onze advocaat weer te horen dat de zaak is uitgesteld naar 15 mei”, zegt Gallant.

Ontstemd
“Voor ons is het een slopende zaak, waarbij totaal aan onze rechten en eisen wordt voorbij gegaan”, voert de vakbondsleider aan. De reden voor het weer uitstellen is dat de rechter van oordeel is dat partijen opnieuw hun standpunten kenbaar moeten maken. “Dus wat op 15 september vorig jaar had moeten gebeuren, zal nu pas plaatsvinden, dit terwijl de rancune vanuit het ministerie alsmaar doorgaat’, zegt Gallant. Hij wijst er op dat de arbeidsrust binnen de penitentiaire inrichtingen nog altijd niet is gegarandeerd. “Deze zaken en onze eisen zijn geen onderdeel van de rechtszaak”.

Gallant wijst er op dat het ministerie elk contact dat door de bond wordt gezocht heeft vermeden. “Sinds 2 september vorig jaar is het gisteren voor het eerst dat we zijn uitgenodigd door het ministerie, maar er is nog niets concreets’, zegt hij. Volgens hem wordt politiek bedreven in deze kwestie. Terwijl de rechtszaak steeds maar wordt uitgesteld, gaat het ministerie volgens hem door met het werven van personen die helemaal niet voldoen aan het profiel van een penitentiair ambtenaar. Daaronder zijn er politieke benoemingen als het gaat om leidinggevende functies binnen de dienst. “Ze willen niet in contact met ons treden en ons kennen in zaken, nemen de verkeerde mensen in dienst, maar beschuldigen ons van alles dat niet goed gaat binnen de dienst”, zegt Gallant.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May