Bouw kleidam is water naar zee dragen
13 Apr 2012, 08:30
foto
De Atlantische Oceaan verovert steeds meer land bij Weg naar Zee. (Foto: Ranu Abhelakh)


De in aanbouw zijnde kleidam vanaf het bedevaartsoord te Weg naar Zee tot het oude crematieoord “is water naar zee dragen”, zegt beheerder Ramon Bainath aan Starnieuws. Volgens hem is het de vierde keer dat er een kleidam wordt opgetrokken, maar deze heeft geen van de keren stand gehouden tegen de woeste golven van de zee.

“Op deze manier wordt er steeds geld verspild. Er zou gewoon een betonnen dam gebouwd moeten worden. Pas dan is het probleem in één keer opgelost”, zegt hij. Het oord en alle landbouwpercelen lopen behoorlijk onder water. Door de niet structurele aanpak zijn volgens Bainath al duizenden hectare grond in zee verdwenen.

Krijgt geen gehoor
De beheerder van het oord zegt dat binnen zes maanden de kleidam zal zijn weggespoeld door het water. Dat is meestal het geval wanneer het springvloed is. Volgens hem is de financiële schade door de afkalving en verzilting vele malen meer dan het opzetten van een betonnen dam. Hij merkt op dat de kleidam wordt gebouwd op een schelprits. Dit is een makkelijke prooi voor het zeewater.

Binnen de afgelopen twintig jaar is volgens Bajnath meer dan een kilometer land verloren gegaan nabij het oord. Brieven van de beheerder aan de vorige regering en ook aan de huidige zijn nimmer beantwoord, wat hij zeer betreurt.

Cyclus
Bajnath die al langer dan twintig jaar op het oord woont, weet aan te geven dat de landinname door het zeewater zich afspeelt binnen een cyclus van veertig jaar. “In deze cyclus is dit al iets langer dan twintig jaar gaande. Er gaan nog eens 20 jaar voorbij en al die tijd zal het opwerpen van kleidammen niet helpen”, zegt hij. Ook keurt hij af dat in Paramaribo noord landbouwgronden zijn uitgegeven als bouwpercelen. Dit verergert het probleem in het noorden. Volgens hem laten verkavelaars het afweten en bouwen geen dammen. Dat moet de koper zelf doen.

Bainath betreurt het dat alle hulpgeroep bij de politiek om een betonnen dam te bouwen tot niets hebben geleid. Volgens hem moet de waarde van het oord bewaard blijven. “Het is wel in beheer van een stichting, maar het is gemeenschapsgoed. Ik heb met eigen middelen en met sponsoring geprobeerd er wat aan te doen, maar het is niet voldoende. De overheid zou nu wel moeten inkomen’, vindt hij.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May