Grootopperhoofd Matodja groots uitgeleide gedaan
10 Apr 2012, 18:30
foto
De begrafenisstoet op weg naar Poketi. (Foto: ministerie van Regionale Ontwikkeling)


Het grootopperhoofd der Aucaners, Matodja Gazon, is vanmiddag te Poketi, naar zijn laatste rustplaats begeleid. Gezagsdragers van alle stammen bewezen de leider de laatste eer. Na de rituelen op de residentie Drie Tabbetje, vertrok een stoet van tien boten over het water naar Poketi.

President Desi Bouterse reisde niet meer af naar Drie Tabbetje. Hij liet zich vertegenwoordigen door minister Ramon Abrahams (Openbare Werken). De bewindslieden Linus Diko, Martin Misiedjan, Alice Amafo, Paul Abena en Falisie Pinas brachten de gaanman de laatste groet. Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons en twaalf assembleeleden bewezen het grootopperhoofd ook de laatste eer.

Assembleelid Hugo Jabini zegt aan Starnieuws dat gisteren een 'broko dey' is gehouden. De uitvaart van een grootopperhoofd gaat met diverse rituelen gepaard. Een half uur later dan gepland vertrok de begrafenisstoet naar Poketi. "De boten maakten vijf rondjes voor ze vertrokken. Een groot deel van de mensen heeft afscheid genomen op Drie Tabbetje.

De gaanman is op 1 december overleden. Binnen drie maanden vindt de begrafenis plaats. Omdat het graf niet op tijd af was, heeft de begrafenis nu pas plaatsgevonden. Het grootopperhoofd der Aucaners genoot binnen en buiten Suriname veel respect.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May