NH vraagt aandacht voor gevolgen kwik
09 Apr 2012, 23:00
foto


Het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen zal meedoen aan de Avond Vierdaagse (AVD) en de aandacht vestigen op de gevolgen van verkeerd gebruik van kwik. Het inhaleren van kwikdampen en consumeren van kwik die in de voedselkringloop terecht komt, kan leiden tot verminking, chronische ziekten en zelfs de dood. In de goudvelden werken ruim 30.000. Minister Jim Hok pleit voor milieuverantwoord winnen van goud.

‘Groen’ goud is goud dat wordt gewonnen zonder schade aan mens en milieu te berokkenen. Het gebruik van kwik in de goudvelden is reeds jaren alarmerend. Kwik is een heel gevaarlijk zwaar metaal dat het milieu en de gezondheid van de mens kan schaden. personen. Dit zegt minister Hok in een persbericht. De AVD wordt van 11 tot 14 maart gehouden en wordt georganiseerd door de Bedrijven Vereniging Sport en Spel (BVSS).

Zorgwekkend
NH zal onder het thema ‘Verhoging van het bewustzijn omtrent de gevaren van kwikgebruik onder de Surinamers’, meedoen aan de AVD. Met de slogan ‘Feti Kwik, Libi Moro langa’ wil het ministerie een heel belangrijke boodschap aan de gemeenschap geven. De wijze waarop ertoe over wordt gegaan om het dure metaal uit de grond te halen baart het ministerie zorgen. Het is dus heel belangrijk dat er een serieus actieplan wordt opgesteld en een duidelijke milieuwetgeving. Daar wordt momenteel door NH aan gewerkt.

“Uiteindelijk zouden we moeten gaan naar een ‘groen’ label voor Surinaams goud, wat inhoudt, dat goud in Suriname alleen maar geproduceerd worden op een milieuvriendelijke manier, waarbij er ook geen gevaar meer is voor de menselijke gezondheid. Dat verkoopt internationaal ook beter”, zegt Hok. Het is in dit verband van groot belang om risicogroepen voorlichting te gegeven over de milieu- en gezondheidseffecten van kwik. Aan de NH wandelmarsgroep doen er 100 lopers mee.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May