CUS staat stil bij de Opstanding van Jezus Christus
07 Apr 2012, 21:00
foto


De resurrectie (herleving) van Jezus Christus die wij herdenken tijdens het paasgebeuren, geeft aan, de overwinning van de goedheid over het kwade en de onsterfelijkheid over de dood.

De dieperliggende boodschap, kan wellicht benadrukt worden met de woorden van de Duitse katholieke mysticus en dichter Angelus Silesius, die zegt: “Though Christ a thousand times in Bethlehem be born, But not within thyself, thy soul will be forlorn; The cross on Golgotha thou lookest to in vain, Unless within thyself it be set up again”. Hiermee duidt hij aan, dat men geen aandeel moet verwachten in de vruchten van Christus' dood, tenzij wij deelnemen aan de werkzaamheden van Zijn leven.

Dit is evenzo een boodschap die men terugvindt in de vele religiën van de wereld. Zo bijvoorbeeld luidt een Hindu gezegde: 'Shivoham Shivoham', namelijk om Shiva te realiseren moet men als Shiva worden.

Levenslessen
De natuur is de symbolische uitdrukking van God. Als wij haar goed bestuderen, kunnen wij Hem (God) leren kennen, mits wij te allen tijde bewust zijn dat er een doel is achter elke manifestatie; dat het leven een school is, en door het leren van de vele lessen, de mensheid langzamerhand aan het evolueren is van een goddelijke vonk tot Godheid.

Hadden wij daarentegen de levenslessen daadwerkelijk ons eigen gemaakt, zoals zij aan ons voorgehouden worden, dan zou er geen noodzaak geweest zijn voor de grote offers, die zo nu en dan door grootheden gebracht worden. Zo is het offer dat jaarlijks tijdens de paasdagen herdacht en herleefd wordt, dat van Jezus Christus, als belichaming van liefde.

Offer
Het is vanwege het egoïsme, ongehoorzaamheid aan de natuurwetten en kwade praktijken, dat wij niet alleen snel ons eigen lichaam 'kristalliseren' (in de woorden van Max Heindel, christelijke occultist, astroloog en mysticus), maar ook deze aarde waarop wij leven; en zelfs in die mate, dat beide (ons lichaam en deze aarde) als middel voor onze evolutie, haast onbruikbaar gemaakt worden.”

Wij moeten van tijd tot tijd gered worden uit de resultaten van ons eigen wangedrag. Zo offerde de barmhartige Christus zichzelf en zijn kracht der liefde op, om deze gekristalliseerde toestand van mens en aarde te doorbreken. Hij leerde het aan de mensheid middels woord, gebod en vooral middels voorbeeld.

Cultureel erfgoed
Dat de mensheid steeds wordt opgeroepen tot 'resurrectie' geeft aan, dat zij met klem wordt aangezet tot bijsturing van de oude gewoonten en cultivering van nieuwe. Ook op andere plaatsen in de wereld is historisch gezien, dit aan de orde geweest; denken wij aan Shri Ram, Abraham, Buddha en Mohammed. De vele religiën en beschavingen op de wereld zijn daar getuige van. Dit is niets minder dan een collectief cultureel erfgoed voortgebracht vanaf het begin van ons bestaan als mensheid.

Wij Surinamers zijn rijk aan cultuur in de zin, dat wij een groot deel van dat collectief cultureel erfgoed in huis hebben, hoe wij hier ook samen kwamen; samen met onze rijkdommen aan goede gewoonten. Wij zouden ons des te meer gedreven moeten voelen, deze goede gewoonten op na te houden en naar de intrinsieke boodschappen te luisteren, te bezinnen en tot inkeer te komen.

De Culturele Unie Suriname (CUS) vervat thans haar missie in de slogan 'met cultuur in haar pluraliteit komt singulariteit in identiteit' en het heeft tot doel natievorming middels cultuur. De CUS herinnert ons als volk aan de eenheid (onze singulariteit en bijzonderheid) die aanwezig is, welke wij moeten identificeren en koesteren in de aanwezige verscheidenheid (plurale cultuur).

De CUS wenst de gehele Surinaamse gemeenschap een vrolijk Pasen toe!

Ir. Ashwin Adhin
Voorzitter Culturele Unie Suriname
(ashwin.adhin@gmail.com, info@cus.sr)
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May