Moiwana-vonnis valt niet onder amnestiewet
05 Apr 2012, 02:00
foto
In de memorie van toelichting van de amnestiewet staat dat 'Moiwana-vonnis' onverkort uitgevoerd moet worden.


Ronny Brunswijk, coalitieleider en voorzitter van A Combinatie, stond erop dat Moiwana niet onder de amnestiewet valt. Het oorspronkelijke ontwerp werd na de tweede ronde van de debatten in De Nationale Assemblee, gewijzigd. Dit is vastgelegd in de memorie van toelichting.

Brunswijk toonde zich geëmotioneerd woensdagavond. Hij legde uit dat hij liever niet gewild had dat een wet aangenomen moest worden om Desi Bouterse en 24 verdachten van decembermoorden amnestie te verlenen. Hij weet wat het is om weerloos te staan tegenover mensen met wapens. Brunswijk zei veel te hebben meegemaakt, maar hij heeft samen met zijn achterban besloten om met de Mega Combinatie in zee te gaan. Dan kan hij ook niet toestaan dat er een vonnis komt tegen de president van het land.

Om amnestie te verlenen voor de moord op vijftien personen, die van hun bed waren gehaald en eerst zijn gemarteld, vond Brunswijk niet zo principieel. Voor hem was Moiwana een struikelblok. Hij probeerde uit te leggen dat alle mensen gelijk zijn, maar de slachting in Moiwana wil hij berecht hebben. Daar kan hij niet onderuit. De indieners van het initiatiefvoorstel hadden geen bezwaar om Brunswijk tegemoet te komen. Van de A Combinatie stemden Brunswijk en Walter Bonjaski voor het wetsontwerp. Marinus Bee is in Kampala, Uganda voor het parlementaire werk. Diana Pokie en Waldie Ajaiso hadden geen toestemming van hun achterban om voor het ontwerp te stemmen. Zij bleven weg.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May