DNA-leden ongevoelig voor emotionele toespraak Somohardjo
04 Apr 2012, 07:35
foto
Paul Somohardjo


Pertjajah Luhur voorzitter en coalitiepartner Paul Somohardjo haalde dinsdag in De Nationale Assemblee bakzeil met een emotionele toespraak over de 8 december moorden. Door aan te geven in welke mate hij slachtoffer is geweest van het militaire regiem in die periode, zijn ervaringen in ‘Devil’ (Fort Zeelandia) en hoe hij als gelovige tot het punt is gekomen te vergeven, probeerde Somohardjo zijn collega’s te winnen voor het initiatiefvoorstel tot wijziging van de amnestiewet.

Halverwege de emotionele toespraak van Somohardjo, was het voor vooral de Nieuw Front oppositie niet meer om aan te horen. Nadat Somohardjo in details zijn persoonlijke vernederingen en die van anderen in het fort beschreef, werd hem erop gewezen dat hij slechts bevestigt wat voor onmenselijkheden in het fort hebben plaatsgevonden en hij tegen beter weten in en tegen alle wettelijke voorschriften de rechtszaak over die moorden met een amnestiewet ongedaan wil maken.

Niet ter zake
Vanuit de coalitiefractie kreeg Somohardjo ook geen openlijke ondersteuning. Harish Monorath (Mega Combinatie/Nieuw Suriname) en Ronny Asabina (fractieleider BEP) stelden dat de emotionele toespraak van Somohardjo tegen alle parlementaire orde is. “Wat het lid Somohardjo zegt, doet helemaal niets ter zake. Niet dat we hem niet geloven maar hij gaat voorbij aan de fundamentele juridische consequenties van die gebeurtenissen”, zei Monorath die liever een discussie in het parlement wilde hebben over de amnestiewet in relatie met de grondwet en de internationale rechtsorde.

Somohardjo begon zijn toespraak door aan te geven dat hij niet uit winstbejag, onder druk of vanwege belangen voor zijn partij in de coalitie voorstander is van het verlenen van amnestie voor de daders van de december-moorden. Hij citeerde uit alle heilige boeken citaten en verzen waarin wordt aangegeven en opgeroepen tot vergeving. “Laten we zaken rationeel houden. Het gaat er niet om, om te scoren of wie moet winnen of verliezen, maar om het Surinaamse volk en zijn toekomst”, zei hij. Volgens hem is het tijd dat er voorgoed een eind komt aan deze kwestie. “Na 30 jaar hebben we nog steeds geen waarheid”, zei de PL-voorzitter.

Mahinder Jogi (Nieuw Front/VHP) die al gauw Somohardjo in zijn rede onderbrak, vroeg of Somohardjo er niet mee bekend is dat de waarheid straks na enkele weken in de rechtszaak naar boven komt. “Als hij de waarheid wil weten waarom heeft hij niet gewacht op de uitspraak van de rechter. Waarom werkt hij mee dat deze wet in het parlement wordt behandeld. Als hij wil weten wat de waarheid is, heeft hij nog enkele momenten om 'nee' te stemmen en te vragen dat het wetsontwerp wordt teruggenomen zodat de rechter ongestoord de waarheid kan uitspreken”, zei Jogi.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May