Regio buigt zich over tariefsverlaging basisgoederen
03 Apr 2012, 21:00
foto


De regio overweegt een eventuele verlaging of (tijdelijke) verwijdering van het gemeenschappelijk buitentarief (CET) voor twee jaar voor basisgoederen. De landen zullen nationale consultaties houden over de lijst van 67 goederen. De bevindingen moeten op zijn laatst op 30 april zijn ingediend bij het Caricom Secretariaat.

Dit voorstel is besproken op de 34ste Coted-vergadering (Raad voor handels en economische ontwikkeling) die is gehouden van 26 tot 30 maart in Georgetown, Guyana. Het doel van het voorstel is om de basisgoederen in de regio betaalbaar te houden. Van alle consultaties al het Caricom Secretariaat een finaal concept sturen naar de Coted-ministers. Op de staatshoofden vergadering in juli 2012 in St. Lucia zal het concept worden aangeboden.

Milieu-heffing
De milieu-heffing (Environmental Levy) is ook besproken op de vergadering. Guyana heeft beloofd binnen een maand een oplossing voor dit probleem te zoeken. Bepaalde lidlanden heffen op de import van dranken een milieu-heffing, terwijl hun lokale producenten deze niet hoeven te betalen. Sinds 2004 hebben de landen aangegeven deze heffing discriminatoir te vinden. De Coted-ministers hadden de lidlanden toen opgedragen het discriminatoir effect van de heffing onmiddellijk weg te werken. Met deze opdracht heeft de Coted zich wettelijk ingedekt en zou zij al het mogelijk hebben gedaan om dit probleem met de lidlanden op te lossen.

St. Lucia heeft aangegeven dat zijn nieuwe regering het probleem dit jaar nog wegwerkt.Van al de lidlanden handhaven Guyana, Belize en St. Lucia de milieu-heffing nog.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May