Activisten op hun hoede na overwinning Aung San Suu Kyi
03 Apr 2012, 22:30
foto
Aung San Suu Kyi


Terwijl velen in Birma euforisch zijn over de spectaculaire overwinning van de Nationale Liga voor Democratie (NLD) van Aung San Suu Kyi, zijn de activisten Ko Ko Gyi en Min Ko Naing optimistisch, maar voorzichtig. De Birmaanse activiste Aung San Suu Kyi won zondag de tussentijdse verkiezingen.

"We maken ons zorgen over de regering," zegt Ko Ko Gyi tegen The Australian. "De resultaten laten zien dat veel steun voor de regering is weggeëbd." Het tweetal wordt in Birma vereerd als leiders van de ’88 Generation’, die de aanzet gaf dat de democratie, die generaals drie decennia bruut hadden onderdrukt, werd herwonnen.

De twee voormalige studentenleiders brachten jaren door in de gevangenis. Ko Ko Gyi zat 20 jaar in de bak en Min Ko Naing 18 jaar. Beiden hebben veel gezag als het gaat om het lezen van de gedachten van generaals van Birma. Hun verontrusting is begrijpelijk. Vele malen hebben “bezorgde” generaals bewezen gevaarlijk te zijn, zelfs voor democraten. Ze stopten de vooruitgang met de punt van het pistool.

Omvang overwinning
Thein Sein, een voormalige generaal die vorig jaar president werd, schrikte velen nationaal en internationaal op door uitgebreide hervormingen door te voeren, politieke gevangenen vrij te laten en de economie open te stellen voor meer buitenlandse investeringen. Maar de omvang van de overwinning Suu Kyi bij de zondag gehouden tussentijdse verkiezingen voor het meer dan 600 zetels tellend parlement, heeft misschien sommige voorstanders van de president in het leger opgeschrikt. Militairen hebben decennia het beleid gevoerd over deze staat in het zuidoosten van Azië tussen India en Thailand.

De kiescommissie van de staat heeft gisteren de overwinning van de NLD van Suu Kyi bevestigd. Tegenover zich ziet de Nationale Liga een kleine oppositieblok in het door het leger gedomineerde parlement. De NLD won 40 van de 45 zetels. De resultaten van vijf afgelegen kiesdistricten zijn nog niet gepubliceerd. De NLD had zelf 43 geteld.

Waarschuwing
Suu Kyi waarschuwde haar volk gisteren om haar triomf niet onder de neus van het leger te wrijven. Als het verkiezingsresultaat wordt herhaald in de algemene verkiezingen in 2015, zal Suu Kyi overduidelijk president zijn met een grote meerderheid en een immense taak om 60 miljoen Birmezen door de 21ste eeuw te voeren.

Ze is nu 66 en aan het einde van de verkiezingscampagne was ze uitgeput en ziek. Er wordt heel veel van haar verwacht. Suu Kyi was 2 jaar toen haar vader, generaal Aung San de onafhankelijkheidsheld, op 32-jarige leeftijd samen met leden van zijn partij werd vermoord in 1947.

De hoge opkomst en de sterke steun voor Suu Kyi zijn het gevolg van de honger van de natie naar democratie. De twee mannen ondersteunen Suu Kyi en ze hebben een nauwe samenwerking met de NLD, maar zij zijn niet aangesloten bij de partij. Ze ondersteunen ook Suu Kyi's beslissing om samen te werken met de overheid om nationale verzoening in te zetten.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May