DNA: Moiwana-vonnis moet worden uitgevoerd
03 Apr 2012, 11:30
foto
De vergadering van De Nationale Assemblee.


In De Nationale Assemblee worden felle discussies gevoerd over het Moiwana-vonnis of dat nu wel of niet valt onder de werking van amnestie. Volgens leden van het Nieuw Front valt Moiwana wel degelijk onder het wetsontwerp. Er wordt amnestie verleend aan 'de gebeurtenissen van december 1982 en de Binnenlandse oorlog'.

Melvin Bouva (Mega Combinatie/NDP) zegt dat het wijzigingsvoorstel gaat over de aanpassing van de termijn. Hij merkt op dat Moiwana niet valt onder het ingediende voorstel, maar dat deze periode al in de oorspronkelijke wet voorkomt. Ruth Wijdenbosch (Nieuw Front/NPS) richt zich tot A Combinatie en zegt dat Moiwana niet meer zal worden onderzocht, want in de wijziging is de 'Binnenlandse oorlog' opgenomen.

Binnenlandse oorlog
Het Inter-Amerikaans Hof van de Rechten van de Mens heeft Suriname veroordeeld en gevonnist. De staat Suriname is opgedragen om de daders te berechten. Onlangs heeft het Hof Suriname opnieuw gevraagd hoe ver het proces is. Santokhi daagt de indieners van het wetsontwerp uit in de memorie van toelichting op te nemen dat het Moiwana-vonnis niet onder de werking valt. Hij benadrukt dat met dit ontwerp wordt getracht om dit vonnis onderuit te halen. Santokhi wijst erop dat in de wet van 1989 staat dat 'misdaden tegen de menselijkheid' niet vallen onder amnestie.

André Misiekaba, indiener van het wetsontwerp, zegt dat er zaken worden beweerd die absoluut niet waar zijn. Hij zal bij de beantwoording van vragen uitgebreid hierop terug komen. Rashied Doekhie (Mega Combinatie/NDP) merkt op dat Moiwana nu weer politiek gebruikt wordt, terwijl de coalitie met een nobel doel bezig is om verzoening teweeg te brengen. Volgens hem is het een verstek-vonnis. Santokhi corrigeert dit "want de staat Suriname was er wel bij". Hij zegt dat het Hof een besluit heeft genomen en dat moet worden uitgevoerd. Assembleevoorzitter Jennifer Simons-Geerlings vat samen: "Moiwana vonnis moet worden uitgevoerd". Santokhi voert hiertegen aan dat de 'Binnenlandse oorlog' dan niet in het ontwerp moet staan.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May