Parmessar: Toekomstige generaties bevrijden van ketens
03 Apr 2012, 09:15
foto
Rabin Parmessar


Assembleelid Rabin Parmessar (Mega Combinatie/NDP), zei bij de behandeling van de wijziging van de amnestiewet dat alle politieke partijen de taak hebben de huidige en toekomstige generaties te bevrijden van de ketens uit het verleden. Parmessar zei maandag eerst stil te willen staan bij het leed dat personen, maar ook de totale samenleving decennialang, hebben moeten doorstaan. Volgens hem heeft de samenleving vele offers gebracht om nu op een ander niveau te kunnen functioneren.

“Het vereist durf, moed en daadkracht om oplossingen te bieden voor moeilijke vraagstukken. Ook wij staan vandaag voor de uitdaging om een vraagstuk dat meer dan drie decennia deze gemeenschap in haar greep heeft, op te lossen. Het is onze plicht en verantwoordelijkheid naar de totale gemeenschap en met name de jongeren toe en de generaties die na ons volgen om hen te bevrijden van de ketens van het verleden en een nieuwe toekomst te bieden met vele nieuwe mogelijkheden”, zei Parmessar.

Keus maken
Hij wees er op dat nu niet gekozen kan worden voor individueel denken maar dat voor de samenleving een keus moet worden gemaakt. Volgens Parmessar mag niet ontkend worden dat de jaren 80 op verschillende manieren een stempel hebben gedrukt op de samenleving. “Ondanks vele beloften om dit fatsoenlijk af te sluiten is het nog niet geschied. Er is door diverse groepen helaas zelfs misbruik gemaakt van het leed van de mensen als politiek instrument. Hoe vaak is deze zaak bij verkiezingen niet uit de kast gehaald om gelijk na de verkiezingen in de diepvries op te bergen. Het is een dankbaar onderwerp voor sommigen geweest om de samenleving gepolariseerd te houden”, voerde hij aan.

De parlementariër voerde aan dat de oude politieke wat dit betreft geen recht van spreken heeft. “Tijd en omstandigheden hebben zij ruim gehad. Als we op de oude politiek hadden gewacht zou dit vandaag geen issue meer zijn, want dan was het al verjaard en vandaag hoor ik ze o zo hoog van de toren blazen. Foei toch. Het is dankzij de nabestaanden dat we dit nu openlijk kunnen bespreken en zodoende met elkaar een weg moeten kunnen vinden om het af te sluiten”.

Politieke oplossing
Parmessar betoogde dat 8 december niet alleen een maatschappelijk vraagstuk is maar vooral een politieke en vraagt om en politieke oplossing. “Zo lang we dit politiek niet goed afsluiten, zal het de samenleving gepolariseerd houden, want niet het incident schept polarisatie binnen de samenleving, het is de politiek die dit voedt."

Deze polarisatie is primair voor de meeste betrokkenen niet goed en voor de samenleving als totaliteit werkt het belemmerend op de ontwikkeling, volgens Parmessar. Het oefent een remmende werking uit op de verdere dynamische en duurzame ontwikkeling van het land. Het houdt ons op om de beschikbare natuurlijke en menselijke rijkdommen verder te exploreren ten dienste van de gehele samenleving”, zei Parmessar.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May