Open brief NPS jongeren: Stem tegen initiatiefwet
02 Apr 2012, 08:00
foto


In een open brief vragen de jongeren van de Nationale Partij Suriname aan de voorzitter en de leden van De Nationale Assemblee om het initiatiefvoorstel ter wijziging van de amnestiewet niet goed te keuren.

"Mevrouw de voorzitter, leden van het zeer geacht College.

Wij, jongeren van de Nationale Partij Suriname vragen uw aandacht voor het volgende. Met bijzondere verbazing hebben wij kennis genomen van de ingediende amnestiewet door zes leden van uw geacht college. Deze initiatiefwet is ingediend op maandag 19 maart 2012 en werd geagendeerd om te worden behandeld eerst in huishoudelijk - en daarna in openbare vergadering in diezelfde week.

De reden voor de indiening en behandeling op zulk een korte termijn is ons onbekend. Wat ons wel bekend is, is het volgende: Vanaf 1987 tot en met 2010, met een onderbreking van 4 jaren, heeft het (Nieuw) Front voor Democratie en Ontwikkeling zich volledig ingezet voor herstel en beleven van democratie en rechtsstaat. Het volk van Suriname heeft vanwege de militaire dictatuur veel emotionele schade geleden. De gevoeligheden van de jaren 80 zijn langzaam aan afgeschud en stapsgewijs is Suriname zich aan het samensmelten tot één daadwerkelijke natie. In 2000 is het eindelijk zover gekomen dat er een begin is gemaakt met het 8 december strafproces, welke ook moet leiden tot het helen van wonden in een deels nog gebroken samenleving. Deze rechtszaak heeft een aantal jaren geduurd en nadert nu zijn voltooiing, gegeven de recente informatie vanuit het Hof. Na deze ontknoping kunnen wij in Suriname ook deze belangrijke, doch uiterst droevige pagina van onze geschiedenis afsluiten en een plek geven zodat de verwerking daadwerkelijk kan plaatsvinden.

Op 19 maart jl zijn wij opgeschrikt door het bericht dat er een initiatiefwet inzake amnestie in De Nationale Assemblee is ingediend voor behandeling.Wat ons bevreemd is dat twee van de zes initiatiefnemers van deze wet in het recente verleden duidelijk hebben aangegeven dat zij vertrouwen hebben in het rechtssysteem van Suriname en dat deze donkere bladzijde zou worden onderzocht. Wij vragen ons dan ook met bijzonder veel afschuw af, hoe het komt dat deze twee leden die de initiatiefwet hebben ingediend nu uit een ander vaatje tappen.

Als NPS jongeren kunnen wij flink gaan speculeren over het hoe en waarom van deze haast, maar dat brengt ons niet sneller bij de waarheid en het brengt ons ook niet dichter tot het natievormingsproces welke wij zo diep nastreven.

Het 8 decemberproces is bij de rechter en het zou meer dan fatsoenlijk zijn de rechterlijke macht de gelegenheid te geven haar werk af te maken. Wij vragen aan de leden van De Nationale Assemblee om deze wet niet door te drukken voor behandeling, althans niet op dit moment. Het gaat niet om koste wat het kost een specifieke persoon te veroordelen, maar juist omdat wij als natie dan getoond hebben, dwars door alle vooroordelen en opgeworpen hobbels, een zwaarwichtige rechtszaak te kunnen voltooien. Wij laten aan de wereld zien dat Suriname een rechtsstaat is waar inderdaad wet en recht gelden en waar wij respect hebben voor de Trias Politica. Wij laten als jonge natie aan de wereld zien, dat wij vertrouwen hebben in ons jonge rechtssysteem en dat wij met vereende kracht, gaan voor natievorming, waarbij wet en recht centraal staan.

Wij vragen u dringend doch uiterst beleefd om dit proces op geen enkele wijze te belemmeren.
Wij vragen u dringend doch uiterst beleefd om ons jongeren van de Republiek Suriname, niet het gevoel te geven dat wij geen geloof kunnen of mogen hechten aan de rol van de rechterlijke macht, de wetgevende macht en of uitvoerende macht.

Besluit:
De jongeren van de Nationale Partij Suriname, de NPS, vragen aan de leden van de Nationale Assemblee om de initiatiefwet, zoals ingediend door de leden: R.Panka, M.Bouva, A.Paal, A.Misiekaba, R.Tamsiran en R.Doekhie NIET goed te keuren.
Wij vragen om onze broze doch voorbeeldige rechtsstaat niet terug te brengen naar af!

Wij rekenen op uw: “TEGEN” zodat wij als jongeren die groeien en onze toekomst in Suriname hebben, aan onszelf en onze kinderen kunnen meegeven dat wij hebben meegewerkt aan een voorbeeld voor een sterke rechtstaat in Suriname!

Werkend houden w’ in gedachten
Recht en waarheid maken vrij.
Al wat goed is te betrachten
Dat geeft aan ons land waardij”.
(Delen uit het 1e couplet van het volkslied van de republiek Suriname)"

Namens, de jongeren van de Nationale Partij Suriname
Gordon Touw Ngie Tjouw
Mario Vermeer
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May