Initiatiefnemers: Consultatie heeft doel bereikt
30 Mar 2012, 19:55
foto
De indieners van het wetsontwerp ter wijziging van de amnestiewet in gesprek met de Bond van Leraren. (Foto: Ramon Keijzer)


De initiatiefnemers: Ricardo Panka, André Misiekaba, Ronny Tamsiran, Melvin Bouva en Rashied Doekhie zullen nagaan hoe het voorstel over waarheidsvinding, dat tijdens de consultatie naar voren is gekomen, meegenomen kan worden in het wetsontwerp.

Per abuis werd een concept-persbericht gemaild naar de media. Nu de juiste verklaring:
"De consultatieronde die de indieners van het 'initiatiefvoorstel tot wijziging van de Amnestiewet 1992' heeft gehouden met vertegenwoordigers van verschillende sociaal maatschappelijke groepen en politieke partijen, was vruchtbaar. Dit in navolging van de eerste ronde -voor de indiening- waarbij enkele deskundigen (juristen), adviseurs en relevante personen zijn geconsulteerd.

De initiatiefgroep heeft de afgelopen dagen representanten van jongeren, vakbeweging, religieuze-, politieke organisaties en andere maatschappelijke groepen geïnformeerd over de achtergrond, motieven en belang van het voorstel.

Op vragen van participanten heeft de initiatiefgroep benadrukt en aangetoond dat de rechtsstaat wordt erkend en dat onderhavige initiatiefwet conform artikel 72 lid g en artikel 78 Grondwet is voorbereid en ingediend.
Verder heeft deze werkwijze meer inzicht en duidelijkheid verschaft over de betekenis van amnestie, waarheidsvinding en de Trias Politica (waaronder de bevoegdheden van DNA, de regering en rechtelijke macht). Hierbij is onderstreept dat bij dit initiatief rekening wordt gehouden met wet en regelgeving. Het is verwachtbaar dat waardoor zij beter in staat zijn hun mening te vormen cq aan te scherpen.

Daarnaast zijn de standpunten, meningen en adviezen van de verschillende vertegenwoordigers aangehoord en aangetekend. Zo is het voornemen van de initiatiefgroep en de commissie van rapporteurs om het instellen van een waarheidscommissie behalve in de memorie van toelichting ook op te nemen in een apart artikel door enkele representanten benadrukt. Deze en andere relevante punten zullen waar nodig en mogelijk in de verdere behandeling worden meegenomen.
De wijziging van de Amnestiewet 1992 waarbij voor de hele periode van 1 april tot en met 19 augustus 1992 amnestie wordt verleend, kent voor en tegenstanders terwijl een aantal personen en organisaties zich vooralsnog neutraal hebben gehouden.
De indieners mogen terug zien op een vruchtbare consultatieronde. Zij hebben opgemerkt dat deze werkwijze door de verschillende organisaties en instituten bijzonder toegejuicht en gewaardeerd is."
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May