Caricom bespreekt stijging prijzen levensonderhoud
29 Mar 2012, 21:30
foto


Handelsministers van de Caricom, Coted, buigen zich in Guyana over de gestegen kosten voor levensonderhoud in de regio. Donderdag ging de 34-ste vergadering van handelsministers van de Caricom van start. Het gaat om de gestegen prijzen voor brandstof en basisgoederen. Minister Michael Miskin van Handel en Industrie (HI) is niet meer afgereisd naar deze vergadering, door een reisverbod dat geldt voor ministers in het kabinet.

Surinames ambassadeur Manorma Soeknandan leidt de Surinaamse delegatie die bestaat uit Marijke Bhaggoe en Yvette Rokadji van het ministerie van Handel en Industrie.

Nultarief
Op de Coted-vergadering wordt nagegaan hoe een pakket aan goederen dat naar de regio geïmporteerd wordt, invoerrechtenvrij binnen te brengen. Minister Michael Miskin legt Starnieuws uit dat in 2008 de Caricom al een soortgelijke regeling had getroffen voor een pakket goederen. Die regel gold twee jaar voor Suriname en hield op in augustus 2010. “Het is best mogelijk en te hopen dat de Caricom nu weer met zo een regel komt”, zegt Miskin. Met het 0-tarief hoeven importeurs geen invoerrechten te betalen op producten die zij importeren.

Miskin legt uit dat er enkele belangrijke aandachtspunten zijn binnen de discussie voor Suriname. Zo zal gesproken worden over standaarden, het vrij personen verkeer, waarbij gekeken gaat worden naar welke categorie over de Caricom grenzen gaat. Veiligheid is een van de belangrijke aspecten. In het vrij verkeer binnen de Caricom is er allang sprake van dat personen bezig met handicraft en in de huishouding moeten worden worden gezien als Caricom skills nationals. Een ander belangrijk punt voor Suriname is volgens Miskin de vraag of Guyana zijn milieuheffing op petflessen zal afschaffen. Surinaamse fabrikanten moeten bij het exporteren van hun frisdranken deze heffing van 5 dollarcent betalen. Dit terwijl het niet geldt voor Guyanese producenten.

Bij de opening van de Coted vergadering heeft secretaris generaal Irwin LaRouque gezegd dat de meeting plaatsvindt op een moment waarop de Caricom zich heeft voorgenomen enkele hervormingen door te voeren. Die hervormingen moeten een zinvolle en positief effect hebben op het leven van de burgers van de Caricom landen. Volgens LaRouque wachten de volken van het Caribische blok nu in ongeduld op dringende besluiten van de Caricom leiders.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May