Gaanman Matodja wordt op 10 april begraven
29 Mar 2012, 15:30
foto
De kist waarin het grootopperhoofd 'slaapt'. (Foto: ministerie van Regionale Ontwikkeling)


Het op 1 december 2011 overleden grootopperhoofd van de Aucaners, Gazon Matodja, wordt eindelijk begraven. De familie, het traditioneel gezag en de lokale gemeenschap hebben in een krutu bepaald dat Matodja op 10 april ten grave zal worden gedragen.

De begrafenis vindt vier maanden na het overlijden van de gaanman plaats. Een maand later dan de maximale toegestane periode van drie maanden waarin de begrafenis moest plaatsvinden. Districtscommissaris Margaretha Malonti van Sipaliwini, zegt aan Starnieuws dat deze datum nu officieel is en dat alle voorbereidingen vrijwel zijn afgerond.

Aangelegenheid stam
De begrafenis zal plaatsvinden nabij het dorp Poketi. Malonti zegt dat de organisatie van de begrafenis een aangelegenheid is van de Aucaanse stam. Het ministerie van Regionale Ontwikkeling heeft vrijwel geen directe bemoeienis daarmee.

“Wat het ministerie nu nog moet doen is zorgen voor het transporteren van binnenlanddignitarissen in het binnenland naar de plaats waar de begrafenis zal plaatsvinden. Naast Malonti zal de overheid vertegenwoordigd worden door enkele ministers onder wie die van Regionale Ontwikkeling, districtscommissarissen en andere hoogwaardigheidsbekleders.

Opvolging nog geheim
Dat de begrafenis pas nu kan plaatsvinden, komt door onder andere een stagnatie in het graven van het enorm graf waarin de grote kist van de gaanman zal worden gelegd. De kist is 3 meter breed 4 meter lang en 7 meter hoog. Dit is een normaal gebruik bij het begraven van een gaanman.

Malonti zegt dat binnen de stam van de overleden gaanman er zeker al een persoon is gespot die de opvolger wordt van Matodja. “Maar zoals het altijd toegaat in het binnenland wordt er nu niet daarover gesproken of een naam genoemd. Het is wel zeker dat de stamhoofden en de familie van de gaanman, waaruit de opvolging moet komen, daarover al hebben gesproken en iemand op het oog hebben. Maar dat zal dan weer volgens de traditionele procedure worden bekendgemaakt”, zegt Malonti.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May