Miskin zal met importeur ‘Cocaïne’ gesprek hebben
29 Mar 2012, 02:00
foto


Minister Michael Miskin van Handel en Industrie (HI) zegt dat ook zijn ministerie zich zorgen maakt om de import van de energydrank Cocaïne. Hij benadrukt dat er geen toestemming is gegeven het product te importeren. Echter is er geen enkele wet die de import ervan verbiedt.

Minister Miskin zegt aan Starnieuws dat hij een gesprek zal aangaan met de importeur van de drank. Aan de president, de vicepresident en De Nationale Assemblee heeft hij een brief geschreven om hun aandacht te vragen voor de wettelijke regelingen voor de import van producten.

Werking vrije markt
Volgens Miskin is er een achterstand in het denken in de gemeenschap als het gaat om de import van producten. “Het is niet meer als vroeger dat de minister alleen bepaalt. De import van goederen is nu geregeld in een vrije markt. Eigenlijk mag alles worden geïmporteerd zolang het product niet voorkomt op de negatieve lijst van het ministerie. Daarnaast zijn er speciale producten waarvoor vergunning moet worden aangevraagd.

De bewindsman zegt de verontwaardiging in de gemeenschap gemerkt te hebben. Bij veel personen bestaat de opvatting dat het drankje teveel gericht is op de drug cocaïne en het gebruik daarvan ook stimuleert. “Wij gaan wel praten met de importeur omdat de samenleving vanwege moreel-ethische gronden ertegen is. De naam 'Cocaïne' heeft volgens personen een te negatieve inslag en werkt als zodanig op vooral jongeren”, stelt Miskin.

Moraal en ethiek
De HI-minister zegt dat de import van goederen alleen verboden kan worden wanneer sprake is van verstoring van de openbare orde en zedelijkheid, nationale veiligheid, volksgezondheid, milieu en internationale rechtsorde. Een ongelukkig gekozen naam van een product, hoe verwerpelijk dan ook, valt helaas niet onder de gronden om de import te verbieden. “Grote delen van de gemeenschap en zeker de regering hebben uit moreel-ethische overwegingen ernstige bezwaren tegen de naam ‘Cocaïne’ voor welk product dan ook dat in Suriname aan de man wordt gebracht.

Het ministerie van HI zal voortdurend in overleg zijn met importeurs om te zorgen dat de producten in dit land voldoen aan de moreel-ethische normen van de samenleving. Het ministerie doet een beroep op importeurs om in gevallen waar wettelijke voorzieningen bepaalde handelingen niet verbieden, zich te laten leiden door de ethische en religieuze normen. Intussen worden stappen ondernomen om de wettelijke regelingen aan te scherpen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May