Vermeende genocide in Palestina is antisemitische retoriek
Het stuk focust uitsluitend op de vermeende acties van Israël en negeert de gruweldaden van Hamas. Dit creëert een beeld van Israël als enige agressor, wat een stereotiepe framing kan voeden die joden of Israël in ons land als inherent kwaadaardig neerzet. Het gebruik van termen zoals "genocide," "uitroeiing," en "apartheid" tegen Israël, zonder context over de bedreigingen waarmee het land wordt geconfronteerd, lijkt een bewuste poging om Israël in een kwaad daglicht te stellen. Dit kan worden opgevat als een vorm van demonisering die antisemitische implicaties heeft.
Het artikel richt zich op de rechten van Palestijnen, wat legitiem is, maar erkent niet dat Hamas verantwoordelijk is voor het lijden van zijn eigen bevolking door het gebruik van menselijke schilden en het onderscheppen van humanitaire hulp. Door deze context weg te laten, wordt Israël geïsoleerd en gestigmatiseerd, wat indirect antisemitische vooroordelen kan versterken.
Hoewel kritiek op Israël legitiem kan zijn, verandert het in antisemitisme wanneer deze kritiek wordt gekoppeld aan stereotypen, Israël wordt gedemoniseerd of wanneer er met dubbele standaarden wordt gewerkt. Het is belangrijk om dit onderscheid te maken om de discussie eerlijk en constructief te houden.
Er is geen sprake van genocide in Gaza omdat genocide een opzettelijke en systematische uitroeiing is van een volk of etnische groep en dat is niet het geval. De situatie in Gaza is een oorlog waarbij Israël reageert op een terreuraanval van Hamas. Op 7 oktober 2023 heeft Hamas bijna 1.200 burgers in Israël in slechts drie uren tijd vermoord, inclusief vrouwen, kinderen en ouderen. Dit brute optreden was een directe aanleiding voor het huidige conflict.
Hamas gebruikt bewust de Palestijnse burgerbevolking als menselijk schild door militaire infrastructuur te positioneren in woonwijken, ziekenhuizen en scholen. Dit veroorzaakt burgerdoden en vergroot het menselijk lijden, iets wat in strijd is met internationale wetten en morele normen. Het beeld dat Israël zich richt op burgers is daarom een verdraaiing van de realiteit. Het artikel stelt dat Israël de Palestijnen uithongert, maar negeert dat Hamas herhaaldelijk voedsel, water en medicijnen die Israël levert, onderschept en deze verkoopt tegen exorbitante prijzen aan de Palestijnse bevolking. Dit vormt een dubbele tragedie, waarbij Hamas zijn eigen bevolking onderdrukt.
Het conflict kan onmiddellijk worden beëindigd als Hamas de gijzelaars vrijlaat en stopt met raketaanvallen op Israël. Israël heeft keer op keer opgeroepen tot vrede, maar Hamas weigert hieraan mee te werken, wat de lijdensweg van Palestijnen verlengt.
Israël wordt niet alleen geconfronteerd met aanvallen vanuit Gaza, maar ook vanaf meerdere fronten, waaronder Libanon (Hezbollah) en andere radicale groeperingen. Dagelijks worden honderden raketten afgevuurd op Israëlische burgers. Het primaire doel van deze groeperingen is de vernietiging van Israël, wat neerkomt op een strijd om het voortbestaan van het land en zijn bevolking.
Suriname zou Israël moreel moeten steunen in deze strijd tegen terreur. Het gaat hier niet alleen om het verdedigen van Israël, maar ook om het beschermen van universele waarden zoals het recht op leven en veiligheid.
Imro L. Smith
Vandaag
Gisteren
- Beleidsplan tegen plasticvervuiling in Suriname gepresenteerd
- Vaccinatieweek 2025 van start: 'Uw beslissing telt'
- Staatsolie zet koers naar offshore olieproductie
- Santokhi: Investering in maritiem onderwijs voor internationale erkenning
- Suriname, Stem bewust voor jouw toekomst
- VLS biedt petitie aan: 'Rechtsstaat ernstig ondermijnd'
- Centraal Resocialisatiecentrum geopend: Nieuwe kansen voor gedetineerden
- Kamla Persad-Bissessar opnieuw premier Trinidad en Tobago
- Vrouw omgekomen bij aanrijding Nieuw Weergevondenweg
- Suriname verdient leiders die verbinden, niet verdelen
- Bedrijf uit Dubai wil groot zonne-energieproject uitvoeren
- Kans op een enkele bui
- President moet nog beslissen over nieuw Burgerlijk Wetboek
- Column: Recht kromgetrokken op het altaar van de verkiezingsdeadline
- Invoering van acht boeken per 1 mei 2025 is onwijs
Eergisteren
- Versterking is nog geen vertrouwen
- Tijdelijke aanpassing regionaal vliegschema SLM
- Conclaaf kiest nieuwe paus, start op 7 mei
- Reactie op 'Ons politiek-bestuurlijk systeem...'
- Inbrekers stelen grote bedragen uit kluis in woning Coesewijnestraat
- Stroomstoring treft grote delen van Spanje en Portugal
- Mijn gezondheid is geen bevel
- 23-jarige bestuurder overlijdt in ziekenhuis na botsing tegen truck
- Mac Andrew: 'Arbeidsveiligheid nu ook fundamenteel arbeidsrecht'
- Beveiliging commissariaten opgevoerd na tweede inbraakpoging
- Kiezer van Suriname: Uw stem telt op 25 mei 2025!
- Bewolkt met kans op enkele middagbuien
- Anthony Nesty en Surinaamse sporters gehuldigd
- Drukken definitieve DNA-stembiljetten gestart
- Erkenning collectieve eigendomsrechten met politieke wil snel opgelost