Een tienpuntenplan voor verbetering onderwijs binnenland
Op basis van onze ervaring met onderwijs in het binnenland dragen we de volgende tien punten aan als bijdrage om de problemen structureel aan te pakken:
1. Onderwijswet Binnenland: Er is een Wet Onderwijs Binnenland nodig om de steeds terugkerende problemen structureel aan te pakken. Met een onderwijswet kan men de verschillende elementen die de onderwijskwaliteit bepalen, financieren. Er zijn dan geen adhoc acties meer nodig, zoals het transport van leerkrachten naar het Binnenland.
2. Decentraal management: Alle problemen van de scholen worden nu gedeponeerd bij MinOWC, terwijl de individuele scholen, eigen problemen hebben die ze zelf zouden kunnen oplossen. Met iedere school zou de overheid een managementcontract kunnen afsluiten waarbij de taak van het ministerie daarin vooral inspectie en kwaliteitsbewaking is.
3. Variabele schoolperioden: Door de klimaatverandering zijn de situaties in delen van het land verschillend. Wanneer door droogte of wateroverlast is in het Binnenland geen onderwijs, is dat wel mogelijk in het kustgebied. Als scholen in het Binnenland op andere tijdstippen en perioden onderwijs mogen verzorgen, zou het beter zijn. Ze moeten alleen erop letten dat het aantal onderwijsdagen gelijk zijn voor het hele land.
4. Moderne leermiddelen: De scholen voorzien van moderne leermiddelen zoals computers, Internet, en databases, zal de toegang tot kennis vergroten. Voor een deel kunnen kinderen ook afstandsonderwijs volgen en dat zou de zelfwerkzaamheid van leerlingen en leerkrachten bevorderen.
5. Aandacht voor meertalig onderwijs en Surinaamse pedagogiek: Uit een project in het Binnenland is gebleken dat tweetaligheid waarbij wordt uitgegaan van de lokale taal van de kinderen als overstap om het onderwijs te geven in het Nederlands, het leren bevordert. Het bevrijdt zowel de leerkrachten als de leerlingen. Hetzelfde geldt voor de pedagogiek, er wordt uitgegaan van de westerse pedagogiek, terwijl die niet altijd aansluit bij de lokale wijze van vorming. Die vorming lokale zou ook betrokken moeten worden door de lokale ouders meer te betrekken bij het onderwijs.
6. Professionele netwerken in het onderwijs: Met de huidige moderne middelen zoals WhatsApp zouden professionele netwerken moeten worden opgezet waar leerkrachten informatie en kennis onderling kunnen uitwisselen over de elementen van de kwaliteit van het onderwijs: leerling, leerkracht, leerstof, leermiddelen en leeromgeving. Dat zou de kwaliteit van het onderwijs verbeteren.
7. Trainen van schoolleiders en leerkrachten: Schoolleiders en leerkrachten die naar het Binnenland gaan, hebben vaak onvoldoende training op het gebied van het leiden van een professionele organisatie als een school. Continue opleiding daarbij zou hen helpen om beter leiding te geven aan hun schoolorganisaties.
8. Mogelijkheden voor verdere ontwikkeling van leerkrachten: Er moeten mogelijkheden zijn voor leerkrachten, ook als ze in het Binnenland zijn om verder te studeren. Met computers en internetverbinding of het dichterbij brengen van de opleidingen voor verdere studies, zou men dat probleem kunnen oplossen.
9. Samenwerking tussen overheid/scholen, het bedrijfsleven en het Traditioneel Gezag: Onderwijs in het Binnenland is voornamelijk een overheidstaak. Maar bedrijven hebben ook baat bij goed onderwijs, omdat het voorziet in goede werknemers; het Traditioneel Gezag (gaanman, kabiten, en basija) heeft ook baat bij omdat hun mensen en gebieden worden ontwikkeld en de overheid vanwege haar nationale taak voor ontwikkeling van de bevolking en van het land ook. Er zou een overlegstructuur bedacht moeten worden om hierbij samen te werken.
10. Clusteren van technologie, entrepreneurship en management: Technologie is de drijvende kracht voor ontwikkeling, entrepreneurship en management/leidinggeven ook. Er zouden faciliteiten moeten worden opgezet voor onderwijs in technologie, entrepreneurship en management, maar ook voor het opstarten van lokale bedrijven, zoals incubators voor het helpen van startende ondernemers. Die clustering zou tot verhoging van kennis leiden en tot lokale ontwikkeling door het opzetten van bedrijven en voor werk en inkomen. Mensen die ideeën hebben om bedrijven op te zetten, hoeven niet meer weg te trekken en kunnen helpen die lokale gemeenschappen tot ontwikkeling te brengen.
De bovenstaande punten zijn niet uitputtend, maar we geloven dat ze een bijdrage kunnen leveren aan de verbetering van de kwaliteit van het onderwijs in het binnenland.
Hendrik Pinas
directeur van de AMTO (Avond Middelbare Technische Opleidingen).
Rudi Darson
adviseur en projectontwikkelaar voor STEORR
Vandaag
-
07:12
Dag van de Arbeid: Surinaams Erfgoed van strijd en solidariteit
-
05:14
Afwisselend bewolking en regen
-
04:53
DNA-kandidaat Jamiro Pink beschuldigd van verkrachting
-
03:27
Vakcentrale C-47 wijst vervolg IMF-programma af
-
01:53
Persrechter: Toegeven aan eisen politieke partijen zou verkiezingen in gevaar brengen
-
00:59
Column: Geen zuivere koffie
-
00:00
Mathoera voor presidentschap: Geen één-twee met Santokhi
Gisteren
- PAHO: Grote tekorten aan zorgpersoneel dreigen in Amerika's
- Suriname moet eerst zijn bestuursrecht versterken
- NDP treurt om het overlijden Wijdenbosch – staatsman, bouwer en mentor
- Nieuw Burgerlijk Wetboek treedt ondanks bezwaren in werking op 1 mei
- Politieambtenaar mishandeld en beroofd van dienstwapen: drie aanhoudingen
- Biza ontvangt 50.000 stembiljetten onder strikte beveiliging
- Bedrijfsleven Guyana keert zich tegen geweld en chaos
- Veiligheidsman president trekt vuurwapen na ruzie met brandweerman
- SWOS neemt actie: Onvrede over uitblijven CAO-akkoord bij Staatsolie
- Ex-president Wijdenbosch overleden
- Ook VMS vraagt uitstel invoering NBW wegens gebrekkige voorbereiding
- 41 ondernemers krijgen financiële steun via SURGE-project
- Zaaien met olie
- Kans op korte buien in de middag
- Canadese liberalen winnen minderheidsregering
- Toekomst agrarische sector centraal tijdens seminar AdeKUS
- OM en rechter verwerpen verzoek tot vrijlating Hassankhan
Eergisteren
- Beleidsplan tegen plasticvervuiling in Suriname gepresenteerd
- Vaccinatieweek 2025 van start: 'Uw beslissing telt'
- Staatsolie zet koers naar offshore olieproductie
- Santokhi: Investering in maritiem onderwijs voor internationale erkenning
- Suriname, Stem bewust voor jouw toekomst
- VLS biedt petitie aan: 'Rechtsstaat ernstig ondermijnd'
- Centraal Resocialisatiecentrum geopend: Nieuwe kansen voor gedetineerden
- Kamla Persad-Bissessar opnieuw premier Trinidad en Tobago
- Vrouw omgekomen bij aanrijding Nieuw Weergevondenweg
- Suriname verdient leiders die verbinden, niet verdelen
- Bedrijf uit Dubai wil groot zonne-energieproject uitvoeren
- Kans op een enkele bui
- President moet nog beslissen over nieuw Burgerlijk Wetboek
- Column: Recht kromgetrokken op het altaar van de verkiezingsdeadline
- Invoering van acht boeken per 1 mei 2025 is onwijs