Politieke nepo-babies
Een politieke nepo-baby wordt gedefinieerd als een begunstigde van nepotisme; neo-babies omvatten, echtgenoten, zonen, dochters, andere familieleden, vrienden, pajongwaaiers en minnaars van personen die een hoog politiek ambt hebben bereikt en hierdoor aan de macht komen. Dankzij familiebanden zijn zij succesvol in de politiek.
Politieke nepo-babies komen overal in de wereld prominent voor. Veel landen in Zuidoost-Azië worden of werden bestuurd door nepo-babies: Shinawatra’s in Thailand, Gloria Macapagal en Bongbong Marcos in de Filipijnen, Hun Manet in Cambodja en Kim Jong Un in Noord-Korea. Indonesiës vicepresident, Gibran Rakabuming Raka, is de zoon van voormalig president Joko Widodo. Megawati Soekarnoputri was de dochter van de eerste Indonesische president Soekarno. Singapore werd 20 jaar lang bestuurd door Lee Hsien Loong, zoon van Lee Kuan Yew, oprichter en eerste premier van het land.
In Zuid-Azië dankte de onlangs afgezette premier van Bangladesh, Sheikh Hasina, haar politieke opkomst aan haar vader, de vermoorde president Sheikh Mujibur Rahman. In Bangladesh was ook Begum Khalida, weduwe van de eveneens vermoorde president Ziaur Rahman, president. In Pakistan had Benazir Bhutto de baton van haar opgehangen vader overgenomen. In India kwamen drie premiers uit de familie Nehru-Gandhi; Rahul Gandhi is nu leider van de oppositie.
Argentinië heeft de Peróns en Kirchners gekend, terwijl de voormalige president van Uruguay, Jorge Luis Batlle, kwam uit een familie van drie presidenten. De Hondurese president Xiomara Castro de Zelaya is de echtgenote van een ex-president.
Ook in de westerse wereld zijn politieke dynastieën een bekend fenomeen. de Kennedy's en Bushes zijn prominente voorbeelden in de VS. In Canada kent men de Trudeaus. In Europa is de premier van Estland, de dochter van een voormalige premier. De Belgische premier Alexander De Croo en Marine Le Pen in Frankrijk hadden politiek beroemde ouders.
De staat van dienst van nepo -babies is wisselend. Volgens Maleeha Lohdi (Dawn, 4 november 2024) hebben sommigen goed geregeerd, anderen niet zo. Maar schrijft zij “er is geen onenigheid over het feit dat hoe 'gekwalificeerd' zij ook mogen zijn, het is hun familienaam, die hen heeft geholpen macht te verwerven. Hun bevoorrechte achtergrond geeft hen een voordeel dat haaks staat op het idee van een meritocratie. Wanneer het politieke speelveld wordt scheefgetrokken door hun bevoorrechte DNA en ongelijke toegang biedt aan andere politieke aspiranten, maakt dat de politieke concurrentie niet eerlijk of billijk”.
Erfelijke Democratie
Een studie over Erfelijke Democratie van de Australische wetenschapper, Dr. James Loxton, (Political nepo babies, Sydney, augustus 2024) benadrukt de schadelijke invloed op het politieke systeem. De studie ontdekte dat middelmatige leiders eerder aan de macht komen als politieke functies beperkt zijn tot mensen met familiebanden in de politiek. In sommige gevallen missen nepo-babies zelfs de kwalificaties voor de functies. Dat is zeer immoreel. Dit heeft nadelige gevolgen voor de democratie. Net als op de werkvloer is nepotisme funest voor de politiek en de democratie.
Kiezers worden vaak teleurgesteld omdat zij, wanneer zij familieleden van beroemde politici kiezen, doorgaans overeenkomsten in leiderschapskwaliteiten of beleid verwachten. Maar gekozen nakomelingen of verwanten kunnen substantieel verschillen van hun voorgangers, wat leidt tot mislukte en teleurgestelde kiezersverwachtingen.
Begin 2024 publiceerde The Economist een artikel Damaging Dynasties, waarin werd betoogd, dat in verschillende Aziatische landen dynastieën de economische groei hebben belemmerd omdat hun belangen en die van hun familie botsten met de noodzaak tot hervorming. Bovendien belemmert dynastieke heerschappij de opbouw van sterke instellingen, omdat persoonlijkheden een buitensporige rol aannemen en instellingen willen domineren, wat niet strookt met institutionele controles op hun macht.
Waarom stemmen op nepo-babies
Over het algemeen zijn naamsbekendheid en de vertrouwdheid van mensen met een bekende leider of persoonlijkheid belangrijke redenen voor de stem van kiezers. Dynastieke leiders komen vaak voor in ontwikkelingslanden met een politieke cultuur waarin politiek is georganiseerd rond patronage-cliëntnetwerken en patronage, de ontwikkeling van het politieke systeem belemmert
Opmerkelijk is dat de representatieve politiek en het bestuurssysteem steeds minder afgestemd zijn op de sociale en economische veranderingen zoals grotere verstedelijking en de uitbreiding van een assertievere middenklasse door de verspreiding van technologie; echter, de politiek is blijven steken in de oude erfelijke modus.
De veranderingen creëren andere publieke verwachtingen en aspiraties. De middenklasse wil een “meritocratisch politiek systeem dat vrij is van overheersing door dynastieën die worden gezien als vertegenwoordigers van het verleden, niet van de toekomst”. De sleutelvraag is of aan de ene kant deze groeiende eisen van een opkomende middenklasse en aan de andere kant door familie-dynastieën of clans gedomineerde politiek systeem, de vlam kan ontketenen die uiteindelijk moet leiden tot beëindiging van nepotisme en erfelijke heerschappijen
Rudie Alihusain
Vandaag
Gisteren
- Santokhi presenteert plannen voor tweede regeertermijn
- HVB: Leegstandsheffing om verval Paramaribo tegen te gaan
- FIFA: Rechterlijke inmenging in SVB-verkiezing leidt tot directe schorsing
- PL uit regering: Ramsaran en Somohardjo stappen op
- Rechtbank heeft VLS doelbewust gesaboteerd
- ABOP eert de arbeider op Wrokoman Dey
- SOVA: Advies over gefaseerde invoering NBW is genegeerd
- SWOS wil rechtvaardiger beleid voor Surinaamse werkenden
- Jachtincident loopt fataal af in Casipora-gebied
- Verwerking stembiljetten officieel gestart
- NDP: Strijd arbeidsvoorwaarden urgenter dan ooit
- President benadrukt inzet werkende mens op Dag van de Arbeid
- Chaos bij uitbetaling sociale uitkering Brokopondo
- Wake voor Adrianna Young gehouden te Waka Pasi
- VHP eert arbeiders als stille kracht economie
- Bond OW eert Anton de Kom met kranslegging en opruimactie
- Dag van de Arbeid: Surinaams Erfgoed van strijd en solidariteit
- Afwisselend bewolking en regen
- DNA-kandidaat Jamiro Pink beschuldigd van verkrachting
- Vakcentrale C-47 wijst vervolg IMF-programma af
- Persrechter: Toegeven aan eisen politieke partijen zou verkiezingen in gevaar brengen
- Column: Geen zuivere koffie
- Mathoera voor presidentschap: Geen één-twee met Santokhi
Eergisteren
- PAHO: Grote tekorten aan zorgpersoneel dreigen in Amerika's
- Suriname moet eerst zijn bestuursrecht versterken
- NDP treurt om het overlijden Wijdenbosch – staatsman, bouwer en mentor
- Nieuw Burgerlijk Wetboek treedt ondanks bezwaren in werking op 1 mei
- Politieambtenaar mishandeld en beroofd van dienstwapen: drie aanhoudingen
- Biza ontvangt 50.000 stembiljetten onder strikte beveiliging
- Bedrijfsleven Guyana keert zich tegen geweld en chaos
- Veiligheidsman president trekt vuurwapen na ruzie met brandweerman
- SWOS neemt actie: Onvrede over uitblijven CAO-akkoord bij Staatsolie
- Ex-president Wijdenbosch overleden
- Ook VMS vraagt uitstel invoering NBW wegens gebrekkige voorbereiding
- 41 ondernemers krijgen financiële steun via SURGE-project
- Zaaien met olie
- Kans op korte buien in de middag
- Canadese liberalen winnen minderheidsregering
- Toekomst agrarische sector centraal tijdens seminar AdeKUS
- OM en rechter verwerpen verzoek tot vrijlating Hassankhan