Wereld kijkt naar G20 in Rio voor doorbraak in klimaatgesprekken
Staatshoofden die zondag in Rio de Janeiro aankomen voor de G20-top, zullen maandag en dinsdag kwesties bespreken van armoede en honger tot de hervorming van mondiale instellingen. Toch hebben de lopende VN-klimaatgesprekken hun inspanningen om opwarming van de aarde aan te pakken in de schijnwerpers gezet.
Terwijl de COP29-top in Bakoe, Azerbeidzjan, de taak heeft om een doel te bereiken om honderden miljarden dollars te mobiliseren voor het klimaat, houden leiders van de Groep van 20 grote economieën aan de andere kant van de wereld in Rio de touwtjes in handen.
G20-landen zijn goed voor 85% van de wereldeconomie en leveren de grootste bijdrage aan multilaterale ontwikkelingsbanken die helpen bij het sturen van klimaatfinanciering. Ze zijn ook verantwoordelijk voor meer dan driekwart van de broeikasgasemissies wereldwijd.
"Alle landen moeten hun deel doen. Maar de G20 moet het voortouw nemen," vertelde VN-secretaris-generaal Antonio Guterres vorige week aan COP29. "Zij zijn de grootste uitstoters, met de grootste capaciteiten en verantwoordelijkheden."
Het bereiken van een dergelijk akkoord kan alleen maar moeilijker worden met de terugkeer van de verkozen Amerikaanse president Donald Trump, die naar verluidt voorbereidingen treft om de Verenigde Staten opnieuw uit het klimaatakkoord van Parijs te halen.
Trump is ook van plan om de historische klimaatwetgeving terug te draaien die is aangenomen door de vertrekkende Joe Biden, die de eerste Amerikaanse president zal worden die het Amazone-regenwoud bezoekt wanneer hij daar zondag een stop maakt op weg naar Rio.
VN-klimaatchef Simon Stiell schreef zaterdag een brief aan G20-leiders waarin hij hen smeekte om actie te ondernemen op het gebied van klimaatfinanciering, inclusief het verhogen van subsidies voor ontwikkelingslanden en het bevorderen van hervormingen van multilaterale ontwikkelingsbanken.
Dezelfde gevechten die COP29 sinds het begin vorige week teisterden, sijpelen echter door naar G20-onderhandelingen, volgens diplomaten die dicht bij de gesprekken in Rio staan.
COP29 moet een nieuw doel stellen voor hoeveel financiering er van ontwikkelde landen, multilaterale banken en de particuliere sector naar ontwikkelingslanden moet worden geleid. Economen vertelden de top dat dit ten minste $ 1 miljard zou moeten zijn.
Rijke landen, met name in Europa, hebben gezegd dat een ambitieus doel alleen kan worden overeengekomen als ze de basis van bijdragers uitbreiden met enkele van de rijkere ontwikkelingslanden, zoals China en grote olieproducenten uit het Midden-Oosten.
Zaterdag liepen de discussies over een gezamenlijke verklaring van de G20 in Rio vast op hetzelfde punt, waarbij Europese landen aandrongen op meer landen om bij te dragen en ontwikkelingslanden zoals Brazilië zich verzetten, vertelden diplomaten die dicht bij de gesprekken stonden aan Reuters.
Het succes van niet alleen COP29, maar ook van de volgende VN-klimaattop, COP30 die volgend jaar in Brazilië wordt gehouden, hangt af van een doorbraak op het gebied van klimaatfinanciering.
Een centraal onderdeel van de COP30-strategie van Brazilië is "Mission 1.5", een streven om de doelstelling van het Klimaatakkoord van Parijs om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden Celsius in leven te houden. De VN schat dat de huidige nationale doelstellingen ervoor zouden zorgen dat de temperaturen met ten minste 2,6 graden Celsius zouden stijgen.
Ontwikkelingslanden beweren dat ze hun doelen voor emissiereducties alleen kunnen verhogen als rijke landen, die de hoofdschuldigen zijn voor klimaatverandering, de rekening betalen.
"Het is technisch mogelijk om het doel van 1,5 graden Celsius te halen, maar alleen als een door de G20 geleide, massale mobilisatie om alle broeikasgasemissies te verminderen ... wordt bereikt," zei de premier van de Bahama's Philip Davis vorige week op COP29.
Gisteren
- Nieuwe details: Piloot mogelijk oorzaak crash Air India
- Bromfietser beschoten in Leonardo da Vincistraat
- We hebben eigenlijk geen armoedevraagstuk
- Twee aangehouden voor reeks inbraken en bezit drugs
- Regering gaat RVI evalueren; te weinig informatie
- Vastgoedfraude: verdachte stuurde valse documenten via WhatsApp
- Brute overval Calcuttastraat: slachtoffer mishandeld, veel geld en sieraden buitgemaakt
- Territoriaal belastingstelsel voor Suriname
- Er komt absoluut geen kabinet van de 'First Gentleman'
- Pro-Russisch cybernetwerk opgerold
- Onweersbuien in de late nacht
- Staatshoofd Simons: Het pad van verandering is ingeslagen
- Column: Voetbal is ‘Big business’
- Simons pleit voor gezond fiscaal beleid en actieve productie-economie
Eergisteren
- Ere wie ere toekomt
- Kind (4) komt om bij felle woningbrand in Klaaskreek
- Twee buitenlanders aangehouden voor illegale handel in dierlijke substanties
- President Simons: Opdrachten worden alleen door mij gegeven en getekend
- Nieuw kabinet op twee ministers na compleet
- Slachtoffer met vuisten bewerkt en beroofd van tas
- Voorzitter DNA: Parlement is geen verlengstuk van regering
- Gregory Rusland: Ik ben niet boven het volk, ik ben van het volk
- President Simons: Ik neem een taak op me die alles van mij zal vragen
- Jenny Geerlings-Simons, president van de Republiek Suriname
- BTW grote inkomstenbron, maar automatisering blijft uit
- Drie arrestanten ontsnappen uit cellenhuis politiebureau Uitvlugt
- Vooruitzicht op een nieuw politiek tijdperk in Suriname
- Mooie ochtend met onweersbuien in de middag
- Van generaal tot president: Buhari met eerbetoon begraven
- Onwettige herbenoeming CBvS-governor Roemer op de valreep gecorrigeerd
- Column: Mevrouw de president
- Nieuwe salarissen voor president, vp en ministers officieel ingegaan