Zijlmans belicht in Diesrede somber beeld gezondheidszorg
"In het Suriname van vandaag staan we voor grote uitdagingen: armoede, honger, ongelijkheid, ondermaats onderwijs en een inzakkende gezondheidszorg zijn enkele van de problemen die we dringend moeten aanpakken. Grote uitdagingen vereisen gedurfde acties om ze te overwinnen, en dat is waar de Sustainable Development Goals (SDGs) om de hoek komen kijken. Ze zijn ontwikkeld om een groenere, eerlijkere en betere wereld te bouwen, en we hebben allemaal een rol bij het bereiken ervan. Deze doelen die in 2030 behaald moeten worden, gelden voor alle mensen in de wereld en dus ook in Suriname." Dit hield prof. dr. Wilco Zijlmans zijn gehoor voor tijdens de 56e Diesrede van de Anton de Kom Universiteit van Suriname vrijdag in de Centrumkerk.
De diesrede had als titel: Hoe kiezen wij voor een gezond en welvarend Suriname? Uitdagingen en kansen ter verbetering: ons áller zorg. Zijlmans kaartte aan dat moedersterfte in Suriname met 130 per 100.000 levende geboortes een van de hoogste in de Caribisch- en Zuid-Amerikaanse regio is, ondanks het feit dat Suriname als een hoog middeninkomensland wordt gekwalificeerd en de beschikbaarheid van verloskundige zorg in het grootste deel van het land is.
Hart- en vaatziekten zijn doodsoorzaak nummer 1 wereldwijd en dat is de afgelopen jaren alleen maar verder toegenomen. Ook in Suriname is dat het geval. Bloedarmoede blijkt ook vaak voor te komen in Suriname. 55% van de zwangeren heeft last van bloedarmoede, voor de vrouwen in het binnenland ligt dat percentage zelfs op 63%. Naast blootstelling aan zware metalen, stress en depressie kan ook bloedarmoede bij zwangere vrouwen een nadelig effect hebben op de ontwikkeling van kinderen. Zijlmans is uitgebreid ingegaan op verschillende aspecten van gezondheidszorg en het onderwijs.
De SDG-doelen roepen op tot verbetering van het onderwijs, de gezondheidszorg, het scheppen van fatsoenlijke banen voor iedereen, en tot bescherming van ons tropisch regenwoud. Ze schetsen een beeld van een toekomst waarin vooruitgang voor eenieder gerealiseerd wordt, waar klimaatverandering een halt wordt toegeroepen en alle mensen in vrede en welvaart kunnen leven, voerde de wetenschapper aan.
- Een sterk netwerk van organisaties, die actief samenwerken om de SDG’s in 2030 te realiseren, en binnen deze context met name de doelen 3 (goede gezondheid en welzijn) en 4 (kwaliteitsonderwijs).
- Een breed gedragen gezamenlijke routekaart en plan van aanpak uitgestippeld voor de komende 20 jaren waaraan komende regeringen zich zullen blijven committeren gedurende de gehele periode.
- Voldoende financiering van dit programma met de verzekering dat dit gegarandeerd wordt gedurende de gehele uitvoering van het plan van aanpak. De revenu’s die Suriname in het vooruitzicht heeft de komende jaren kunnen dit mogelijk maken.- Een sterke brede beweging van Surinaamse burgers, die actief meedoen. De belangrijkste overweging daarbij is dat in een samenleving gestoeld op het democratisch principe een bijdrage van de burgerij onvermijdelijk is. Zelfwerkzaamheid zal steeds gestimuleerd moeten worden. De burger zal steeds medebouwer aan de maatschappij c.q. samenleving moeten zijn.
Vandaag
-
06:53
Werkzaamheden begonnen aan Gangaram Pandayweg in 3 fasen
-
04:55
Zelfde weerpatroon blijft even aanhouden
-
02:57
Amafo: Leger verdient meer waardering en versterking
-
00:59
Column: Waarom zijn politici niet meer op hun woord te geloven
-
00:00
Bond NV Havenbeheer eist bij rechter terugdraaiing benoeming Mangre
Gisteren
- CHS: Transparante verkiezingen vergen strikte voorbereiding
- Felle brand verwoest woning aan Mijnhooplaan
- Onzekerheid stuwt goudprijs omhoog
- Misiekaba vraagt aandacht minister OW voor enorme waterplas
- Olieprijzen dalen na productieverhoging OPEC+
- Oppositie eist stopzetting ‘uitverkoop’ overheidsbezit vlak vóór verkiezingen
- Twee verdachten gearresteerd voor steekverwonding 16-jarige
- Mangre geaccommodeerd als onderdirecteur bij NV Havenbeheer
- VES economisch verkiezingsdebat nu in twee delen
- De kracht van stemmen bij voorkeur
- Ook vandaag bewolkt met kans op een regenbui
- Ontvoering in Peru eist 13 levens in goudmijn
- Macro-economische stabiliteit is het fundament voor groei en armoedebestrijding
- Simons: Corruptie in Suriname nog nooit zo erg als nu
Eergisteren
- Column: Borrelpraat no. 870
- Bromfietser op slag dood bij aanrijding in Sabaku-project
- Doorrijdende fietser overlijdt na aanrijding
- Mediation en NBW
- OBBS stelt ultimatum: staking schoolvervoer dreigt op 8 mei
- Brazilië: Oud-president Bolsonaro uit het ziekenhuis
- VSB dringt aan op versterking instituties bij invoering Nieuw BW
- Herinneringen aan Jules Albert Wijdenbosch
- Bee: Parmessar geeft verkeerd beeld van gemaakte afspraken
- Sheinbaum: 'Nee president Trump, ons grondgebied is onschendbaar...'
- De industrialisatiepolitiek van SU (2)
- Bewolkte ochtend met kans op onweersbuien
- Tiener steekt stiefvader neer na mishandeling van moeder
- NPS-voorzitter hekelt verdraaiing van feiten richting verkiezingen
- Inbraak bij CBB: Twee bewakers aangehouden, daders voortvluchtig
- Oppositie: Regering bang om met de billen bloot te moeten