Politici, kaaimannen, beloften en kwalificaties
Wereldwijd is een gezegde dat net als een kaaiman zonder glimlach, een politicus zonder beloften niet bestaat. Politici en beloften zijn onafscheidelijk. Veel politici geloven zelf niet wat zij zeggen, daarom schrikken zij wanneer zij ontdekken dat de kiezers hen wel geloven.
Volgens de Indonesische schrijver Murbandono bestaan er richtlijnen voor politici bij het doen van beloften i.e.
1. Doe nooit een belofte zonder een ontsnappingsclausule; er moet altijd ruimte zijn om te verklaren waarom die belofte niet ingelost kan worden;
2. Doe altijd beloften die op lange termijn gerealiseerd kunnen worden, want als de tijd voor realisatie ver weg is, zijn de kiezers het weer vergeten;
3. Houdt de beloften zo ruim en vaag mogelijk zodat je nooit verantwoordelijk gehouden kan worden.
Oneerlijke politici schaden alle politici!
Volgens het recente rapport van Transparency International hebben politici een groot imagoprobleem, omdat teveel landen, 131 van de onderzochte 180, hoog staan op de lijst van corruptie. Verantwoordelijk hiervoor is merendeels de grote groep van oneerlijke politici die gepositioneerd zijn in de bestuursdiensten van landen. In de denkwereld van oneerlijke politici komen slimmigheid en listigheid meestal op de eerste plaats, terwijl eerlijkheid en rechtvaardigheid niet hun belangrijkste eigenschappen zijn. Veel mensen geloven dat een domoor meestal een eerlijker persoon is dan een listige politicus. Volgens Murbandono maken veel politici hier handig gebruik van door zich dommer voor te doen dan onze lieve Heer hen heeft gemaakt.
In iedere samenleving is het heel belangrijk dat de bevolking geloof en vertrouwen heeft in haar leiders, geloof in wat zij zeggen, hun eerlijkheid, integriteit, oprechtheid, onbaatzuchtigheid en standvastigheid. Wanneer een samenleving geconfronteerd wordt met veel oneerlijke politici lijdt de democratie daaronder, want mensen gaan niet meer naar de stembus, want why vote thieves into office.
Mooi boi tijd voorbij
Het verkiezingsseizoen is in volle gang en wij horen iedere dag vele beloften van onze politici. Vooralsnog schijnt men vooral bezig te zijn met de vraag wie deel zal uitmaken van een nieuwe regering en hoe de machtsdeling zal zijn. Maar de belangrijkste test is, wat zullen partijen doen om de kiezers te laten geloven dat zij een serieus plan hebben om de economische uitdagingen aan te pakken. Dan kunnen kiezers beslissen of er daadwerkelijk een partijleider opstaat die een economische visie en een strategie heeft om Suriname te bevrijden uit de economische malaise waarin het zich al jaren bevindt.
De aanhoudende economische crisis heeft mensen als nooit tevoren getroffen, dat maakt dat verwachtingen van de kiezers in het huidige intens beladen economisch klimaat heel anders zijn dan in het verleden. Toen werd er nauwelijks gestemd over beleidskwesties, maar meer over persoonlijkheden, traditionele loyaliteiten en charisma. In het verleden hebben kiezers zelfs gestemd op een man die “mooi boi” werd genoemd. Anno 2025 zullen kiezers hopelijk bekijken welke partijen als beste de problemen kunnen aanpakken en de ontberingen verlichten. Mogelijkerwijs zullen kiezers de zittende politici straffen voor de verslechterende economische situatie.
Kwalificaties
Met het doorstaan van de hitte van het vuur wordt ijzer omgezet in staal. In het bedrijfsleven bereikt men de top meestal alleen als men verschillende functies binnen het bedrijf met succes heeft bekleed. Maar in de politiek komt het voor dat politici zonder enige referenties of voorafgaande training geplaatst worden in leidinggevende functies waarbij beslissingen worden genomen die bepalend zijn voor de toekomst van duizenden. Één van de meest misplaatste ideeën van politici is dat zij zichzelf in staat achten iedere functie te kunnen bekleden, van president, minister tot parlementariër, Zij deinzen er niet voor terug beslissingen te nemen in professionele aangelegenheden, die eigenlijk overgelaten moeten worden aan deskundigen.
Vooruitblik in de toekomst
Het verleden is soms een vooruitblik in de toekomst. Op grond van wat geweest is, verkondigt zij wat komen zal. Als het verleden een leidraad is, zal na mei 2025 Suriname weer een coalitieregering krijgen. Coalitieregeringen staan er niet bekend om harde economische maatregelen door te voeren. Coalitiepolitiek kan het vermogen van een regering belemmeren om beslissende maatregelen te nemen en gedurfde hervormingen door te voeren.
De boodschap voor de volgende regering is, dat “hoewel de stand-by-overeenkomst met het IMF, Suriname helpt schulden te voorkomen, is het een tijdelijk uitstel dat slechts beperkte ademruimte biedt. De kortetermijnregeling zal tijdelijk enig vertrouwen herstellen, maar een fundamentele verandering in beleidsrichting is nodig als Suriname zijn economische crisis op een duurzame basis wil aanpakken en stabiliteit wil bewerkstelligen. Alleen een fundamentele breuk met het verleden kan een betere economische toekomst voor Suriname garanderen”.
Er wordt ook gepleit voor nieuwe gezichten in de Surinaamse politiek, wij hebben die nieuwkomers gehad, die klommen snel op de politiekbestuursladder en werden snel opgezogen in de heersende elitaire sfeer. Voor de jonge politieke partijen met hun rigide opvattingen, laat het gezegd zijn: politiek is de kunst van het mogelijke of haalbare en vereist flexibiliteit via een geef-en-neem-benadering!
Rudie Alihusain
Vandaag
-
12:43
Voorzichtige doorbraak in Amerikaans-Chinees handelsconflict
-
10:45
A20, DOE en PRO nemen afstand van Bondru-campagne
-
08:48
Democratie vraagt om oplettendheid
-
06:51
Staat betwist rechtszaak Stichting Wan Okasi over geheime stemming
-
04:53
Ook vandaag wat onweersbuien
-
02:56
Taxiën door de politiek: Steve over verkiezingen en oude tijden
-
00:58
NDP: Van beloftes naar beleningen - De financiële erfenis regering-Santokhi
-
00:00
Minister Ramadhin opent politieke aanval op nefroloog Goerdat
Gisteren
- Milieu Effecten Analyse niet meer gratis
- Eerste zending stembiljetten naar Sipaliwini
- Suriname bouwt aan duurzame toekomst
- Gewapende overval op supermarkt: Winkelier weet te ontkomen
- Wie is Robert Prevost, de nieuwe paus Leo XIV?
- Stemmen voor Evenwicht: Samen Werken aan een Nieuw Suriname
- Colporteurs oproepingskaarten stuiten op adresproblemen
- Prevost verrast als eerste Amerikaanse paus
- De Twa-Twa in de Kolenmijn
- Bewolking, regen en onweer
- Vandaag en morgen nationale rouwdagen
- Bond Havenbeheer eist inzage in arbeidsovereenkomst Mangre
- Politie Suriname versterkt door VS training en HSI-ondersteuning
Eergisteren
- Dodelijke aanrijding Garnizoenspad: Bromfietser komt om het leven
- Suriname in de schijnwerpers: Tragikomedie van deze week (15)
- Man zwaargewond na steekpartij door ex-vriendin in Lelydorp
- Pokigron vraagt hulp voor urgente zaken
- Onderwijs op de rand van ondergang
- Santokhi benadrukt belang van RVI voor jonge Surinamers
- DNA bereikt dieptepunt: Geen quorum voor vergaderingen
- Kardinaal Robert Prevost gekozen tot nieuwe paus
- Schoolvervoer per direct hervat
- Nieuwe paus gekozen; witte rook uit schoorsteen van Sixtijnse Kapel
- Loononderhandelingen vastgelopen: Ravaksur Plus zal traject acties inzetten
- Wan Okasi eist geheime stemming voor mensen met beperking
- Militairen ingezet bij vouwen stembiljetten
- Voetganger overlijdt na aanrijding op Martin Luther Kingweg
- Kiezers in Paramaribo en Wanica goud waard in 2025
- Bewolkt in de ochtend met onweer in de middag
- Zwarte rook, geen paus gekozen bij eerste stemming in conclaaf
- Studenten leggen onderwijsproblemen voor aan president
- Column: Positieve mindset
- Koop of verkoop oproepingskaart is strafbaar