Panama: Inheemsen verlaten eiland door stijgende zeeën
Ongeveer 300 gezinnen - 1.351 mensen - gevestigd in Gardi Subdug, een klein Caribisch eiland een paar kilometer uit de kust van Midden-Amerika, ontvingen woensdag de sleutels van hun nieuwe huizen in een kleine bosrijke nederzetting op het vasteland.
In een rapport uit 2021 van het Intergouvernementeel Panel voor Klimaatverandering werd geschat dat de gemiddelde zeespiegel op aarde tegen het einde van de eeuw met de huidige trends met meer dan een meter zou kunnen stijgen.
Panama, dat de brug vormt tussen Midden- en Zuid-Amerika, telt 386.000 mensen – bijna één op de tien – die volgens een recent VN-rapport minder dan 10 meter boven de zeespiegel wonen. Ruim 4% woont minder dan vijf meter boven de golven.
Navarro vroeg de regering om een gezondheidscentrum te voorzien in het nieuwe project, dat 300 bungalows herbergt, gebouwd op een open plek omgeven door weelderig groen bos.
"Hoewel Panama een van de zeven koolstofnegatieve landen is, doen we deze inspanning en zouden we graag willen dat de ontwikkelde landen hetzelfde doen, omdat de uitstoot van broeikasgassen die zij hebben geproduceerd de klimaatcrisis veroorzaakt waarmee we worden geconfronteerd", zei president Laurentino Cortizo tijdens de gemeenschapsceremonie.

Een kleine bosrijke nederzetting op het vasteland in Nuevo Carti, Panama, wordt de nieuwe woonplaats van de Guna-gemeenschap van Gardi Subdug. (Foto: AFP)
Cortizo drong er bij rijke landen op aan om de beloften uit het klimaatverdrag van Parijs uit 2015 na te komen. "Net als het Amazonegebied hebben we hier in de jungle van Darien een groene long, maar wat doen de ontwikkelde landen om de productie te verschuiven van vuile naar schone energie?" zei Cortizo. "Ze moeten hun werk doen."
De Guna-bevolking, die verspreid over Panama en het aangrenzende Colombia woont, is grotendeels gevestigd in autonome reservaten op de San Blas-eilanden, een tropische archipel met gouden stranden en kristalhelder water voor de noordelijke Caribische kust van Panama.
Er wordt verwacht dat de hele gemeenschap volgende week zal verhuizen als het weer een veilige doorgang mogelijk maakt, in een gezamenlijke inspanning van lokale leiders en de regering. Kinderen, gehandicapten en ouderen zullen de eerste boten uit Gardi Subdug halen.
De gemeenschap heeft toestemming gevraagd om de inspanningen voort te zetten om het toerisme te stimuleren, zodat het verdwijnende eiland niet wordt vergeten. Naast hun werk in de visserij en de landbouw, maken ze ook handwerk en hebben ze gidsen die eilandbezoeken verzorgen.
In heel Latijns-Amerika en het Caribisch gebied heeft de VN vastgesteld dat 41 miljoen mensen in laaggelegen gebieden wonen – 6% van de inwoners van de regio – en te maken krijgen met toenemende risico’s als gevolg van steeds vaker voorkomende overstromingen, stormvloeden en orkanen, terwijl veel rijke landen achterblijven op hun klimaatbeloften.
Vandaag
Gisteren
- De Paradox van het Denken en de Macht (4)
- Strikte regels voor stemmen bij volmacht
- 3 G: ‘Groei-Geld-Geef; Failliete politiek in ontwikkelingsdenken
- Carney bot tegen Trump: 'Canada is niet te koop'
- Man neergeschoten bij gewapende woningoverval
- Kantoor Carvision aan Nieuw Weergevondenweg afgebrand
- OKB roept op tot fatsoenlijke campagnevoering
- Verdachte milieustrafzaak vrij; OM gaat door met onderzoek
- Getuige strafzaak politieagenten Pikin Saron weer niet verschenen
- OBBS legt schoolvervoer per direct stil: Financiële problemen onhoudbaar
- RVI, rechtvaardige intentie vereist rechtsstatelijke verankering
- Ook vandaag wat verkoeling in de middag
- Security Alliance vraagt ontslagvergunning aan voor 70 werknemers
- Santokhi: Achterstand nazaten Afrikanen door verdeel- en heersbeleid
- Column: Discutabele discussie
- ABOP voor eenheid: We zijn allemaal Surinamers
Eergisteren
- Hoe ziet het nieuwe erfrecht eruit?
- Staatsolie draagt opnieuw ruim US$ 300 miljoen af aan staatskas
- Laura Gil eerste vrouwelijke OAS-adjunct-secretaris-generaal
- Oppositie eist vergadering dringende issues: Regering ontwijkt verantwoording
- Drukproces stembiljetten ressortraden op schema na correcties
- Merz gekozen tot bondskanselier in tweede ronde na historische mislukking
- Clementia Eugene promoveert op innovatieve benadering kindermishandeling
- Naamskeuze in het nieuw Burgerlijk Wetboek
- Duitsland: Friedrich Merz strandt bij eerste kanseliersstemming
- Werkzaamheden begonnen aan Gangaram Pandayweg in 3 fasen
- Zelfde weerpatroon blijft even aanhouden
- Amafo: Leger verdient meer waardering en versterking
- Column: Waarom zijn politici niet meer op hun woord te geloven
- Bond NV Havenbeheer eist bij rechter terugdraaiing benoeming Mangre