Biden en Trump maken zich klaar voor herkansing
De voorverkiezingen in Georgia, Mississippi en Washington leverden Biden dinsdag de Democratische nominatie op en Trump het goedkeuringsknikje van de Republikeinse Partij.
Biden, die geen serieuze concurrentie had in zijn partij, bereikte de vereiste drempel van 1.968 afgevaardigden om genomineerd te worden, terwijl Trump, wiens laatste rivaal Nikki Haley zich vorige week terugtrok uit de race, ook de grens van 1.215 benodigde afgevaardigden passeerde. Beiden zullen officieel worden genomineerd op de congressen van hun partijen in respectievelijk augustus en juli.
De algemeen verwachte resultaten zorgden voor de eerste herkansing van de Amerikaanse presidentsverkiezingen in bijna zeventig jaar, en voor een strijd tussen twee kandidaten, die volgens opiniepeilingen veel kiezers niet willen.
Op 81-jarige leeftijd is Biden al de oudste president in de geschiedenis van de VS, terwijl de 77-jarige Trump te maken krijgt met 91 misdrijven in vier strafzaken, waaronder zijn omgang met geheime documenten en zijn poging om de verkiezingen van 2020 ongedaan te maken, naast andere vermeende misdaden .
Hun herkansing zal vrijwel zeker de politieke en culturele verdeeldheid van het land vergroten tijdens de acht maanden durende sleur die ons te wachten staat tot de verkiezingen van 5 november.
In een verklaring vierde Biden de nominatie, terwijl hij Trump afschilderde als een ernstige bedreiging voor de democratie, door hem te beschuldigen van "het voeren van een campagne van wrok, wraak en vergelding die het hele idee van Amerika bedreigt".
Trump vierde in een video op sociale media wat hij noemde "een grote dag van overwinning".
"Maar nu moeten we weer aan de slag omdat we de slechtste president in de geschiedenis van ons land hebben", zei Trump over Biden. "Dus we gaan niet de tijd nemen om het te vieren. Over acht maanden vieren we feest als de verkiezingen voorbij zijn."
Brendon O’Connor, professor aan het United States Studies Centre van de Universiteit van Sydney, zei dat het 'opmerkelijk' was dat de Republikeinse Partij Trump voor de derde verkiezing op rij naar voren heeft geschoven nadat ze in 2019 de laatste wedstrijd tegen Biden had verloren.
"Meestal is dat een teken dat je op zoek moet naar een nieuwe kandidaat", zei O’Connor tegen Al Jazeera.
"Ik denk dat Trump angst zaait bij zijn collega’s in de Republikeinse Partij, en het is erg moeilijk om hem uit te dagen vanwege zijn pestende, scheldende manier van doen. Zijn aanhangers zijn ongelooflijk loyaal en wreed tegenover degenen die Trump binnen de partij uitdagen", zei hij.
In termen van Biden merkte O’Connor op dat de geschiedenis van de Amerikaanse verkiezingen aantoont dat een zittende president niet zou worden uitgedaagd als hij zou besluiten zich opnieuw kandidaat te stellen voor het presidentschap.
"Als je één keer een presidentsverkiezing hebt gewonnen, wil je die ook twee keer winnen en dan twee termijnen president zijn. Dat is meestal een teken van succes. Dus Biden zou, ondanks dat hij 81 jaar oud is, die plek in de geschiedenis willen hebben", zei hij.
Biden, die aan het einde van zijn volgende termijn 86 jaar oud zou zijn, probeert een sceptisch electoraat ervan te overtuigen dat hij fysiek en mentaal nog steeds in staat is om te gedijen in zijn baan.
Hij heeft ook te maken met extra onenigheid binnen de progressieve basis van zijn partij, die woedend is dat hij niet méér heeft gedaan om de Israëlische oorlog tegen Gaza te stoppen.
De laatste herhaalde presidentiële wedstrijd vond plaats in 1956, toen de Republikeinse president Dwight Eisenhower voor de tweede keer de voormalige gouverneur van Illinois, Adlai Stevenson, een Democraat, versloeg.
Vandaag
Gisteren
- Venezuela beschuldigt El Salvador van mensenrechtenschendingen
- Gewapende overval op woning aan Pater Weidmanstraat
- Suriname boekt primeur met VN-gecertificeerd bosproject
- Onderzoek Jeju Air-crash: Piloten schakelden verkeerde motor uit
- Man aangehouden voor poging tot moord op ex-partner
- Reactie verklaring ex-minister Mac Andrew benoemingen 15 juli
- Adhin: DNA maakt zich op voor intensief parlementair kwartaal
- Waarom Ivan Fernald uittreedt uit de NPS
- Studenten Rechten roepen op tot evaluatie Constitutioneel Hof
- Bewolkt met kans op wat regen
- Regeringscoalitie Japan verliest controle bovenhuis na verkiezingsnederlaag
- Column: Onze misbruikte godin
- Procedure opstart toelating 10 nieuwe DNA-leden begint vandaag
Eergisteren
- Column: Borrelpraat no. 881
- Man aangehouden na mishandeling partner
- PKF breidt kredietinstrumenten uit om ondernemers beter te ondersteunen
- Drie verkeersdoden dit weekend: politie doet beroep op weggebruikers
- Paus: 'Stop de barbarij van oorlog'
- Een visioen wordt werkelijkheid: Jennifer Simons beëdigd als president
- Autobestuurder overlijdt na fatale inhaalmanoeuvre aan Van ‘t Hogerhuysstraat
- Verdachte in Vaco-brandstichtingszaak ontkent betrokkenheid
- AZP en Oogziekenhuis Rotterdam werken reeds 20 jaar samen
- Hevige onweersbuien in de middag
- Internationale druk op Israël groeit: 'Onaanvaardbaar lijden in Gaza'
- Reactie op: Misiekaba hekelt lastminute benoemingen van zijn voorganger
- 18 vrouwen straks in DNA; NDP en ABOP scoren hoog