NPS-voorzitter: Afbouw stroomsubsidie vindt niet goed plaats
10 Mar, 14:09
foto
NPS-voorzitter Gregory Rusland


De Nationale Partij Suriname (NPS) vindt de verhoging van de energietarieven zorgwekkend. Zoals de verhoging nu doorgevoerd wordt, zullen grote delen van de samenleving worden getroffen. Naast overlevingsgevaar van velen, wordt de productiesector die juist een 'boost' nodig heeft niet ondersteunt hiermee, zegt NPS-voorzitter Gregory Rusland. De NPS vindt dat de afbouw van subsidies niet op deze wijze en schaal dient plaats te vinden. Er moet gekeken worden naar de onderdelen die de kostprijs naar beneden moeten brengen.

Naast deze prijsverhoging van energie die direct effect heeft op de samenleving, worden de sociale programma's slecht uitgevoerd. De sociale steun bereikt niet alle burgers die hiervoor in aanmerking komen. De NPS vindt dat de subsidie rechtstreeks via de elektriciteitsnota gegeven moet worden aan mensen die getroffen zullen worden door de verhoging.

De kostprijsberekening is eveneens een zorgpunt, voert Rusland aan. De regering moet volgens hem met overgangsmaatregelen komen om de zuivere kostprijs in rekening te brengen. De kosten die de EBS moet betalen aan de Staatsolie Power Company Suriname de EBS moeten onder de loep worden genomen, vindt de NPS-voorzitter. Ook dient de gas subsidie die gegeven wordt aan Ogane niet in de stroomprijs meegenomen worden. Verder moeten de ministeries en de parastatale bedrijven hun achterstallige stroomrekening ook betalen.

De argumenten dat Suriname een van de laagste kostprijzen in de regio heeft, komt volgens de NPS door de opoffering die de samenleving heeft gebracht om een hydrodam te bezitten. De stroom die uit de dam geleverd wordt, heeft een veel lagere opwekkingsprijs dan stroom opgewekt uit olie. Momenteel wordt ongeveer 90 MW getrokken uit het meer.

Het argument dat niet markt conform wordt door de samenleving is niet correct, stelt Rusland. "Onze samenleving gaat gebukt onder de druk van vele jaren mismanagement van de economie, waardoor de lonen ook de laagste zijn in de regio en daar ernstig rekening mee moet worden gehouden.

Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April