ASFA bezorgd: Stroomtarief fabrikanten met 250% omhoog
10 Mar, 00:01
foto


De Associatie van Surinaamse Fabrikanten (ASFA) is bezorgd over de verhoging van de energietarieven. Per eind november zullen de prijzen volledig marktconform zijn. De gefaseerde verhoging is reeds ingegaan. "De ASFA is resoluut van mening dat de voorgestelde tariefaanpassing, waarbij producenten in Suriname 250% meer zullen betalen dan de huidige tarieven, onredelijk is en aanzienlijke schade kan toebrengen aan de vitale productiesector van ons land". Dit heeft het ASFA-bestuur onder leiding van Wilgo Bilkerdijk, president Chan Santokhi geschreven.

De ASFA geeft vijf redenen op waarom het cruciaal is om de productiesector niet te belasten met een te hoog energietarief.

1. Economische concurrentiepositie
Een aanzienlijke verhoging zal de productiekosten doen stijgen, waardoor de concurrentiepositie van fabrikanten wordt ondermijnd. Er kan verlies van marktaandeel ontstaan, met zelfs sluiting van bedrijven.

2. Werkgelegenheid
De productiesector is een belangrijke bron van werkgelegenheid. Verhoogde tarieven kunnen bedrijven dwingen in de kosten te snijden. Dit kan directe gevolgen hebben voor de werkgelegenheid.

3. Investeringen
Hoge energiekosten zullen potentiële investeerders afschrikken, waardoor de groei en ontwikkeling van de productiesector kan worden belemmerd. Een gezonde en groeiende sector is afhankelijk van een stabiel en redelijk energietarief.

4. Sociaal Welzijn
Een bloeiende productiesector draagt bij aan de algehele welvaart van het land. Het ondersteunen van de sector met redelijke energietarieven bevordert niet alleen economische groei maar draagt ook bij aan een verbeterde levenskwaliteit voor de bevolking.

5. Lokale productie
De lokale productie creëert een solide basis voor de betalingsbalans, hetgeen elke economie ten gunste komt. Tevens verhindert het de druk op de vreemde valuta, aangezien er minder wordt geïmporteerd en er juist sprake is van generen van valuta vanwege de export en daarmee wordt de inflatie in toom gehouden. 

In de brief aan de president erkent de ASFA het belang van een gezonde economie en is bereid constructief samen te werken aan oplossingen. Voorgesteld wordt om een meer evenwicht en rechtvaardig tarievenstelsel te hanteren. De organisatie kan akkoord gaan  met een koersaanpassing van SRD 30 naar SRD 36 voor de US-dollar voor het berekenen van het tarief. 

Om de voorstellen te onderbouwen heeft de ASFA 18 punten uit het rapport van de EBS tarieven commissie samengevat. Nadat uitvoering is gegeven aan de punten, kan er een realistische prijsaanpassing worden vastgesteld. "Dweilen met de kraan open heeft geen zin. Wij gaan de lekkende kraan eerst moeten repareren en de kraan moeten dichtdraaien alvorens wij effectief kunnen dweilen".
Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April