Spreken we van klassenjustitie of een Rechtsstaat?!
09 Mar, 08:43
foto


Is er nog HOOP!

Als zeer gewaardeerde lezer van deze populaire gewaardeerde nieuwssite vraag ik uw onverdeelde aandacht voor hetgeen ondergetekende wil voorhouden in dit schrijven. Het doel van dit schrijven is om na te denken over welke vorm van rechtspraak Suriname gediend is en een oprechte bijdrage te leveren ter opleving van de discussie Suriname waarheen als Rechtsstaat. Is er nog hoop!

Deze stelling is aan de hand hetgeen ondergetekende is overkomen gedurende nu 8 jaren. Het begon allemaal als startende ondernemer waarbij roerende spullen en machines door ondergetekende zijn betaald en aangeschaft op 14 februari 2015 in de VS. Om deze spullen in Suriname te krijgen is een transporteur in Suriname ter hand genomen. 

In deze affaire heeft de transporteur bij het aandienen van het laatste roerend goed, wanprestatie geleverd door het hetgeen door ondergetekende nieuw is aangekocht -in deze een machine ter waarde van $ 21000 - beschadigd aan te leveren. Het roerende goed is allrisk verzekerd via de transporteur op aandrang van ondergetekende.

In december 2015 werd door de Amerikaanse verzekeringsmaatschappij besloten een bedrag van $ 24.329,58 uit te keren voor beschadigde machine. Hierna volgde een zeer lang civiel proces …met als doel het verzekeringsbedrag met de
bedrijfsschade te mogen vorderen van de transporteur…die bijkans 6 jaren heeft geduurd. In het eerste jaar heeft de transporteur kans gezien het desbetreffend roerend goed te verkopen aan een ondernemer hier te lande. Dit zonder toestemming van enige rechtsprekend orgaan in Suriname. Hierop is gereageerd door een straf aanklacht in te dienen inzake ‘verduistering’.

De resultaten
Na 6 jaar -vonnis uitgesproken. Inhoudend terugbetaling van het verzekerde bedrag en aanverwante maandelijkse percentage per jaar. Over geleden ‘bedrijfsschade’ is er geen uitspraak gedaan! Tot op heden heb ik geen financiële vergoeding ontvangen. In 2016 Strafrechtelijk onderzoek gevraagd inzake ‘Verduistering’ tijdens het civiel rechtsproces.
Roerend goed is nm. verkocht aan derden. Resultaat- Afgewezen en geplaatst als te zijn een civiel rechtsproces

Verduistering volgens “Wetboek van Strafrecht voor Suriname” Artikel 381. Hij die opzettelijk enig goed dat geheel of ten dele aan een ander toebehoort en dat hij anders dan door misdrijf onder zich heeft, wederrechtelijk zich toe-eigent, wordt, als schuldig aan verduistering, gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste drie jaren of geldboete van ten
hoogste zestig gulden.

Tijdens dit langdurige proces is ook een grote financiële instelling veroordeeld. Het Vonnis is sinds maart 2023 uitgesproken en kan maar niet betekend worden voor uitvoering. Hierbij wordt er volgens mijn raadsvrouw meerdere malen aangegeven dat er een tekort is aan griffier personeel. Kortgeleden werd mij aangegeven dat er problemen zijn met de Roll?!

Ook heb ik van zeer betrouwbare informant begrepen dat er reeds 10 personen klaar stonden om de positie van griffier op zich te nemen. Hetgeen ik mij nu afvraag is er sprake van klassenjustitie door het systematisch terugdringen van
het justitieel apparaat of spreekt men toch over een rechtsstaat!

Concreet:
Ondanks het civiele proces succesvol te hebben doorlopen, heb ik tot op heden geen financiële compensatie overgehouden.

Bij deze wil u allen bedanken voor het lezen en voor eventuele reacties of suggesties, kunt u mij bereiken via e- mail: twtjohns@gmail.com

De belanghebbende in deze,
J. Sweet
Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April