Abrahams bij 44 jaar 'revo': NDP is stabiel
Voor de eerste keer in 44 jaar is rond middernacht de 'revolutie van 1980' herdacht zonder de fysieke aanwezigheid van de onbetwiste leider, Desi Bouterse. De revo fakkel is aangestoken door John Hardjoprajitno, lid van de groep van de 16 militairen die op 25 februari 1980 een staatsgreep hebben gepleegd en Ingrid Bouterse-Waldring. Drie van de leden van deze groep zijn in Santo Boma. Zij moeten 15 jaar gevangenisstraf uitzitten voor het medeplegen van moord op 8 december 1982, terwijl leider Bouterse, die veroordeeld is voor 20 jaar, voortvluchtig is. Elf van de coupplegers leven niet meer.
Ramon Abrahams, ondervoorzitter van de Nationale Democratische Partij (NDP) tevens een van de strijdmakkers van Bouterse, garandeerde het publiek dat NDP stabiel is, ondanks speculaties van derden. Alle organen en structuren van de partij zijn in tact. Het hoofdbestuur is bezig al het nodige te doen om ongehinderd mee te doen aan de verkiezingen van 25 mei 2025. Abrahams merkte op dat de samenleving getuige is van de hypocriete regering. De achterban moet doorgaan met het werk dat begonnen is 44 jaar geleden. Op 25 mei volgend jaar moet er massaal gestemd worden op de NDP om de regeermacht over te nemen. Dan kunnen de problemen in het land worden opgelost, benadrukte Abrahams.
Het woord werd bij de herdenking ook gevoerd door Sylvana Afonsoewa en Laurens Neede, eveneens strijdmakker van Bouterse. Beiden stonden stil bij de situatie in het land en idealen van de militairen die het land hadden overgenomen. Voorafgaand aan de toespraken werden kransen gelegd bij het 'Monument van de Revolutie'. De eerste krans werd gelegd door Hardjoprajitno en de echtgenote van Bouterse. Neede merkte op dat Bouterse als leider het beste heeft gedaan wat er moest gebeuren door zich onzichtbaar te maken. De belangrijkste les is om in leven te blijven. De vijand mag geen greep over je krijgen, want dan ben je in handen van de vijand, legde Neede uit.
De drie sprekers stonden stil bij de situatie in het land. Aangevoerd werd dat deze beroerder is dan in 1980. Er is een grote verdeeldheid binnen de samenleving, waarbij etnische spanningen toenemen. Abrahams vergeleek de situatie met vóór 1980, waarbij rond de onafhankelijkheid velen het land verlieten. Deze regering heeft het volk verder verarmd, waarbij etnische spanningen weer zijn toegenomen. Abrahams merkte op dat een van de verdiensten van Bouterse is dat hij een wezenlijke bijdrage heeft geleverd aan de bromi dyari van Suriname. De NDP is volgens hem de enige grootse multi-etnische partij van Suriname. Hij heeft Suriname en de Surinamers altijd voorop gesteld, voerde Abrahams aan.
Afonsoewa en Abrahams hadden het ook over de veroordeling van Bouterse, die ze een politiek proces noemden. Abrahams zei dat de situatie rond de trias politica verontrustend is. Hij voerde aan dat geen van de drie machten - de uitvoerende, de wetgevende en de rechterlijke - onafhankelijk zijn. Zij beïnvloeden elkaar. Zij zijn niet in staat om onafhankelijk te werken, benadrukte de politicus. De rechterlijke macht meet volgens hem met twee maten. "Laat dat gezegd zijn vandaag".
Abrahams stond ook stil bij de sociaal-maatschappelijke situatie. De armoede in het land is volgens hem schrikbarend. Toen de NDP de regeermacht overdroeg was een liter brandstof SRD 6.99 en de douanekoers was SRD 7.52 voor de US-dollar. Er is een lastercampagne gevoerd volgens Abrahams om de NDP naar huis te krijgen. Mensen moesten slim stemmen. De situatie is volgens hem nu veel erger dan toen Bouterse aan de macht was. NDP-ers zijn gecriminaliseerd stelde Abrahams.
Vandaag
-
05:24
Bewolking, maar ook heel warme perioden
-
03:33
Noersalim: Suriname loopt kans op visexportverbod naar EU
-
01:42
Misiekaba hekelt 'last-minute benoemingen' door voorganger
-
00:59
Column: Geen volks- maar partij vertegenwoordigers
-
00:00
Op de valreep reeks bevorderingen en benoemingen op Justitie en Politie
Gisteren
- Nieuwe details: Piloot mogelijk oorzaak crash Air India
- Bromfietser beschoten in Leonardo da Vincistraat
- We hebben eigenlijk geen armoedevraagstuk
- Twee aangehouden voor reeks inbraken en bezit drugs
- Regering gaat RVI evalueren; te weinig informatie
- Vastgoedfraude: verdachte stuurde valse documenten via WhatsApp
- Brute overval Calcuttastraat: slachtoffer mishandeld, veel geld en sieraden buitgemaakt
- Territoriaal belastingstelsel voor Suriname
- Er komt absoluut geen kabinet van de 'First Gentleman'
- Pro-Russisch cybernetwerk opgerold
- Onweersbuien in de late nacht
- Staatshoofd Simons: Het pad van verandering is ingeslagen
- Column: Voetbal is ‘Big business’
- Simons pleit voor gezond fiscaal beleid en actieve productie-economie
Eergisteren
- Ere wie ere toekomt
- Kind (4) komt om bij felle woningbrand in Klaaskreek
- Twee buitenlanders aangehouden voor illegale handel in dierlijke substanties
- President Simons: Opdrachten worden alleen door mij gegeven en getekend
- Nieuw kabinet op twee ministers na compleet
- Slachtoffer met vuisten bewerkt en beroofd van tas
- Voorzitter DNA: Parlement is geen verlengstuk van regering
- Gregory Rusland: Ik ben niet boven het volk, ik ben van het volk
- President Simons: Ik neem een taak op me die alles van mij zal vragen
- Jenny Geerlings-Simons, president van de Republiek Suriname
- BTW grote inkomstenbron, maar automatisering blijft uit
- Drie arrestanten ontsnappen uit cellenhuis politiebureau Uitvlugt
- Vooruitzicht op een nieuw politiek tijdperk in Suriname
- Mooie ochtend met onweersbuien in de middag
- Van generaal tot president: Buhari met eerbetoon begraven
- Onwettige herbenoeming CBvS-governor Roemer op de valreep gecorrigeerd
- Column: Mevrouw de president
- Nieuwe salarissen voor president, vp en ministers officieel ingegaan