School of Mining moet kleinmijnbouwers upgraden
06 Nov 2011, 10:00
foto
Goudwinning te Maripaston in het district Para. (Foto: René Gompers)


De School of Mining moet de kleinmijnbouwers beter scholen en ze tot grotere hoogte brengen. Deze mijnbouwers moeten verantwoord, efficiënt, milieuvriendelijk en productieverhogend mijnen. Om dit te leren zal de commissie Ordening Goudsector drie mining scholen opzetten te Snesi Kondre, Brokopondo centrum en Sarakreek.

Dit zegt Melvin Linscheer, voorzitter beleidsteam 'Ordening Goudsector' aan een parlementaire delegatie die zich vrijdag en zaterdag oriënteerde in de sector.

Trainers trainen
In de eerste fase zullen er dertig trainers getraind worden door onder andere afgestudeerden van de Technische Faculteit van de Anton de Kom Universiteit. Deze trainers zullen op hun beurt weer anderen trainen.

De trainingen zullen dichtbij het goudveld plaatsvinden, zodat de mijnbouwers meteen het verschil in het mijnen kunnen zien. "Hierdoor kunnen we de mensen bewust maken van de aanwezige moderne technologie en de voordelen ervan", zegt Linscheer.

Certificaten
Om de mijnbouwers te motiveren om deel te nemen aan de trainingen van de mining school zal de commissie certificaten uitgeven. Zo een certificaat zal voordelen hebben voor de deelnemer. De persoon kan hiermee een kleine concessie, indien mogelijk, aanvragen. Daarnaast zou hij bankzaken kunnen doen en zich kunnen aansluiten bij de andere mijnbouwers.

Om deze sector goed te ordenen en met de moderne technologie mee te kunnen gaan, is kapitaal nodig. De gouddelvers moeten investeren. Door de ordening en training zijn er meer mogelijkheden voor de kleinmijnbouw die uit de illegale sfeer wordt gehaald.

Investeringsfonds
Gerold Dompig, voorzitter van het managementteam van de commissie zegt dat er een investeringsfonds moet komen. Dit fonds zou de kleinmijnbouwers die georganiseerd zijn, accommoderen met een financiering. “Er zijn nog wat haken en ogen hieraan. Wat doe je als de mijnbouwer failliet gaat of de lening niet kan betalen? Dit alles moet nog uitgewerkt worden en volgend jaar wordt het gepresenteerd”, aldus Dompig.

In 2012 moet het al zover zijn dat gouddelvers kwikvrije miningsprocessen kunnen toepassen. Het budget voor het komende jaar is gesteld op ruim zestien miljoen SRD. Hiernaast wordt de commissie ook door WWF gesteund.

Wanita Ramnath
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April