Aron Winter gepresenteerd als bondscoach Surinaams elftal
23 Mar 2023, 06:45
foto
Tijdens zijn presentatie als bondscoach ontvangt Aron Winter van SVB-voorzitter John Krishnadath een natio-shirt. Hierop staan de handtekeningen van de selectie die zich wist te plaatsen voor de Gold Cup in 2021. (Foto: Diederik Samwel)


Hoewel de handtekeningen nog niet zijn gezet, is Aron Winter woensdag gepresenteerd als de nieuwe bondscoach van het Surinaamse voetbalelftal. Juristen zijn nog druk in de weer met de laatste punten en komma’s van het contract, zo werd duidelijk tijdens de persbijeenkomst op Owru Cul tegenover het SVB-gebouw.

84-voudig Oranje-international Winter zat vorig jaar september als interim-bondscoach op de bank bij natio tijdens de oefenwedstrijden tegen Nicaragua (2-1 winst) en PEC Zwolle (5-0 verlies). Toen hij destijds werd gepolst om natio onder zijn hoede te nemen, voelde dat als een geweldige eer en vervulde het hem met trots, zo liet hij woensdag weten: "Tegelijkertijd had ik ook mijn twijfels over het niveau van het Surinaamse voetbal. Toch is het sindsdien eigenlijk steeds meer gaan kriebelen. Dit is een prachtige uitdaging, als je kijkt naar wat ons mogelijk te wachten staat. Wat is er mooier dan Suriname naar de eindronde van het WK te brengen? Daar droomt iedereen van. En ik ben ervan overtuigd dat het kan: dat we dat met z’n allen kunnen bereiken."

SVB-voorzitter John Krishnadath was helder over de doelstellingen die zijn vastgesteld voor de nieuwe bondscoach: "Per 2024 moet Suriname duidelijk zichtbaar zijn binnen de regio. Dan hebben we het over een plek in de top zes van de Concacaf en deelname aan de Copa America in 2024. Daarnaast streven we naar plaatsing voor de eindtoernooien om de Gold Cup komende zomer en in 2025 en voor het WK in 2026."

Winter staat meteen voor een fikse opgave: het Surinaams elftal speelt donderdagavond in het Franklin Essed-stadion in de Nations League tegen Mexico, de nummer 15 van de wereld. Na het gelijkspel tegen de Reggae Boyz in Paramaribo in juni vorig jaar en de nederlagen in de uitwedstrijden tegen Jamaica en Mexico kort daarna, kan natio zich alleen in theorie nog plaatsen voor de finaleronde van de Nations League. Directe kwalificatie voor de Gold Cup lukt alleen wanneer Suriname met meer dan drie goals verschil van Mexico wint en ook Jamaica de Mexicanen drie dagen later weet te verslaan.

Diederik Samwel
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April