WK: Zuid-Korea houdt Uruguay op 0-0
24 Nov 2022, 12:08
Diego Godin krijgt de kans om de score te openen. Zijn kopbal belandt op de paal. (Foto: Reuters)

Uruguay en  Zuid-Korea kwamen in een spannende krachtmeting niet verder dan een gelijkspel. De strijdlust spatte ervan af in het Education City stadion. De Aziaten maakten het de Zuid-Amerikanen knap lastig in de opening. Hoewel beide opponenten erop gebrand waren het spel naar zich toe te trekken, gingen partijen respectvol met elkaar om en was de eerste periode vrij sportief, waardoor arbiter Clement Turpin uit Frankrijk niet vaak hoefde in te grijpen. Ondanks ettelijke goede scoringskansen aan beide zijden, was de ruststand doelpuntloos: 0-0.

Beide landen waren duidelijk gebrand op een overwinning en van meet af aan zochten ze de aanval op, waardoor er een aantrekkelijke wedstrijd ontstond. Zuid-Korea was er op uit om Uruguay te overrompelen, had meer balbezit en drong Uruguay zichtbaar terug op de eigen helft. De Koreanen hanteerden in de opening vaak de lange bal om achter de verdediging van de tegenstander te komen. Daarna gooiden ze het over een andere boeg en combineerden met duizelingwekkende snelheden tot in het strafschopgebied van de tegenstander, maar de afronding liet keer op keer te wensen over.

In de 13e minuut kwam Uruguay eindelijk in het vijandelijk strafschopgebied, maar de bal werd te hard voorgetrokken en belandde zonder gevaar te stichten bij doelman Kim Seung-Gyu die het leder gemakkelijk kon opvangen. In de 19e minuut bereikte de Uruguayaanse achterhoede met een lange bal Federico Valverde die de bal prachtig aannam, maar zijn inzet nog net over het doel zag belanden. In de 22e minuut verzuimde Darwin Nunez om zijn land op voorsprong te brengen toen hij een voorzet vanuit rechts compleet miste. Jose Maria Jimenez strooide vanuit de achterhoede met afgemeten diagonale passen, maar die waren tot dan niet aan de aanvallers besteed.

In de 26e minuut brak Uruguay uit, maar ze haalden niets uit de overtalsituatie, omdat Mathias Olivera de bal te ver voor Nunez uit passte, waardoor doelman Seung-Gyu kon ingrijpen. In de 34e minuut kreeg Hwang Eui-Jo op aangeven van Na Sang-Ho een opgelegde kans om de openingstreffer van de wedstrijd op zijn naam te brengen, maar hij faalde onbegrijpelijk. In de slotfase bleven de Uruguayanen op de eigen helft verdedigen en loerden op de counter. Bij een van die gelegenheden ramde Diego Godin de paal, waardoor Zuid-Korea ternauwernood ontsnapte. Aangezien geen van beide landen erin slaagden om het net te vinden, eindigde een aantrekkelijke eerste helft doelpuntloos gelijk.

Na de interval was ongeveer hetzelfde spelbeeld te zien, met Zuid-Korea meer in de aanval. In de 50e minuut had Son een kans om in het strafschopgebied uit te halen, maar hij talmde, waardoor Jimenez het gevaar kon opruimen. Luttele minuten later werd Kim Jin-Su in het strafschopgebied naar de grond geduwd door Ricardo Betancur, maar de arbiter kende geen strafschop toe. In de 63e minuut gaf Godin een afgemeten diagonale pass op Nunez, maar die slaagde er niet in om Suarez die wachtte in het strafschopgebied, te bedienen. In de 64e minuut werd Luis Suarez vervangen door Edinson Cavani die normaal gesproken een halve kans nodig heeft om uit te halen. Aangezien de Koreanen zich daarvan bewust schenen te zijn, trokken ze zich terug in de verdediging om Cavani aan banden te kunnen leggen.

In de 81e minuut combineerde Cavani met Nunez, maar de inzet van Nunez belandde naast het doel. In de 90e minuut vuurde Federico Valverde een 'raket' af op het Koreaanse doel, maar de paal stond ook ditmaal in de weg. Enkele seconden later kreeg Son een cadeautje van de Uruguayaanse doelman, maar hij verzuimde het uit te pakken. Ondanks het wederzijdse spervuur in de slotminuten met Uruguay in het voordeel, bleef het zonder doelpunt: 0-0.