40 kinderen in Coeroeni kunnen straks naar school
23 Nov 2022, 10:58
foto
Deze school in het Trio-dorp Coeroeni in Zuid Suriname zal op 1 december formeel haar deuren openen. Het zal nog even duren voor de ruim 40 kinderen voor het eerst onderwijs zullen krijgen. (Foto: VIDS)


Het streven is om op 1 december de school te openen in het Trio-dorp Coeroeni in Zuid Suriname. Ongeveer 40 kinderen gaan voor het eerst naar school. Bewoners hebben samen met de Stichting Groene Groei een schoolgebouw opgezet. “We hebben zonder betaling de school gebouwd en hebben dat met veel liefde gedaan, omdat we willen dat onze kinderen ook geschoolde krachten worden. Ze kunnen later bijdragen aan de verdere ontwikkeling van onze gemeenschap”, zegt dorpshoofd Koronu Toehanpe van Coeroeni.

Hoewel de school op 1 december wordt geopend, zal deze mogelijk in januari operationeel zijn. De school moet nog beschikken over leerkrachten en lesmateriaal. Dorpshoofd Toehanpe zegt dat op het verzoek van de Stichting Groene Groei de bewoners de knelpunten van het dorp aan de organisatie kenbaar hebben gemaakt. Er is toen aan de stichting gevraagd om hen bij te staan om een school te bouwen, meldt de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden Suriname (VIDS).

“Wij hebben gezorgd voor materialen zoals planken en posten, die we zelf hebben gezaagd. Met hulp van bouwvakkers van Paramaribo hebben we de school opgezet en zijn erg trots dat we deze mijlpaal hebben bereikt”, zegt het dorpshoofd. Het gebouw heeft drie lokalen en naarmate er behoefte is aan meer ruimte zal de school uitgebreid worden.
 
Toehanpe herinnert zich dat zijn vader, Santana Oeroena, die dorpshoofd was van Coeroeni, eerder aan de overheid had gevraagd om een school in het dorp te bouwen. Er werd toen aan hen meegedeeld dat er weinig kinderen zijn in Coeroeni. “Mijn vader is in 2015 overleden en mijn hart is blij dat we zijn wens in vervulling hebben gebracht”, zegt Toehanpe.

Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April