Britse koningin Elizabeth II overleden
08 Sep 2022, 14:41
foto
De Britse koningin Elizabeth II reageert op een receptie op 5 februari 2022 in de Ballroom van Sandringham House, de residentie van de monarch in Norfolk, om de start van het platina jubileum te vieren. (Foto: Reuters)


Koningin Elizabeth II, de langst regerende monarch in de Britse geschiedenis, is overleden in haar Schotse huis, Balmoral Castle. Ze was de oudste monarch ter wereld en is 96 jaar geworden. Artsen hadden vanmorgen hun ernstige bezorgdheid over de gezondheid van de koningin geuit en haar onder medisch toezicht geplaatst.

Met haar dood zal haar oudste zoon Charles, de voormalige prins van Wales, het land leiden in rouw als de nieuwe koning en staatshoofd voor 14 Commonwealth-rijken. In een verklaring zei Buckingham Palace: "De koningin is vanmiddag vredig gestorven in Balmoral. 'De koning en de koningin-gemaal blijven vanavond in Balmoral en keren morgen terug naar Londen.'

Koningin Elizabeth is overleden omringd door haar familieleden onder wie prins Charles en zijn vrouw Camilla, haar andere kinderen Anne, Andrew en Edward, haar kleinzonen William en Harry. Velen hadden zich sinds het nieuws van haar fragiele gezondheid bekend werd, verzameld rondom het Buckingham Paleis.

De koningin werd op 21 april 1926 geboren als Elizabeth Alexandra Mary Windsor in Mayfair, Londen. Sinds 1952 zijn er zeven pausen, 14 Amerikaanse presidenten en 15 Britse premiers geweest. Maar er is maar één Britse monarch geweest. Koningin Elizabeth II regeerde al 70 jaar, wat langer is dan enige Britse monarch in de geschiedenis en welke huidige monarch dan ook ter wereld. Ze was 25 jaar oud toen ze de troon besteeg.

Nu de Britse monarch is overleden, treden Operatie London Bridge en Operatie Eenhoorn in werking. Het gaat om strak uitgewerkte draaiboeken waarin tot op het uur is vastgelegd wat er moet gebeuren.

Onder de titel 'Operatie Eenhoorn' (de eenhoorn is een nationaal symbool van Schotland) is geregeld wat er moet gebeuren nu de koningin in haar Schotse kasteel Balmoral is overleden. De koningin verbleef jaarlijks drie maanden in het kasteel en daarom werden er voor haar overlijden daar speciale voorbereidingen getroffen.

Het plan houdt in dat het Schotse parlement onmiddellijk wordt opgeschort, zodat de autoriteiten zich kunnen voorbereiden op de staatsbegrafenis van de koningin. Elizabeth wordt opgebaard in Holyroodhouse, het paleis in Edinburgh dat als haar officiële Schotse residentie geldt. De Schotse autoriteiten houden er rekening mee dat honderdduizenden mensen naar Holyroodhouse zouden komen om afscheid te nemen van Elizabeth.

Daarna zou haar kist naar de kathedraal op de Royal Mile worden vervoerd, om tenslotte vanaf het centrale station Waverly per koninklijke trein langs de oostelijke kustlijn terug naar Londen te worden gebracht. Vanaf dat moment vloeit 'Operatie Eenhoorn' over in 'Operatie London Bridge', het plan dat werd opgesteld voor wanneer de Queen in Londen zou overlijden.

Operatie London Bridge omvat een soort waterval-systeem van telefoontjes die in gang wordt gezet om alle nodige mensen op de hoogte te brengen van het overlijden van de koningin.

Als eerste wordt de premier op de hoogte gebracht door de privésecretaris van de koningin met de gevleugelde woorden 'London Bridge is down'. Ook enkele van de belangrijkste ministers en de Privy Council Office, het team rond de Queen, worden op de hoogte gesteld. De ministers krijgen trouwens niet de codenaam te horen, maar wel de eenvoudige boodschap: "We zijn net op de hoogte gesteld van het overlijden van Hare Majesteit de Koningin." De ministers moeten dat nieuws met alle discretie behandelen. Ze krijgen bovendien ook een e-mail toegestuurd met daarin dezelfde boodschap. Buckingham Palace maakt het nieuws in een mededeling bekend aan het publiek.

Binnen de tien minuten nadat de ministers de e-mail hebben gekregen, moeten de vlaggen op Whitehall - de regeringszetel van het Verenigd Koninkrijk - halfstok hangen. Na het nieuws van het overlijden, komt ook het parlement samen. De eerste minister doet als eerste een mededeling over het overlijden, de rest van de ministers moet wachten. De minister van Defensie kan zich wel al bezighouden met het plannen van de geweerschoten als eerbetoon aan de Queen. En er zal een minuut van stilte worden aangekondigd.
Advertenties

Monday 29 April
Sunday 28 April
Saturday 27 April
Friday 26 April