Ecuador: Lasso overleeft afzettingsstemming
29 Jun 2022, 10:40
foto
De Ecuadoraanse president Guillermo Lasso spreekt op 28 juni 2022 in het Carondelet-paleis in Quito. Hij heeft een afzettingsstemming in het parlement overleefd. (Foto: AFP)


De Ecuadoraanse president Guillermo Lasso heeft dinsdag een poging van wetgevers van de oppositie om hem af te zetten overleefd. De stemming kwam nadat hij erop had aangedrongen dat zijn regering niet verder zou onderhandelen met een inheemse leider om een ​​einde te maken aan meer dan twee weken van protesten.

De protesten zijn in verband gebracht met acht doden en hebben geleid tot voedsel- en medicijntekorten en een verminderde olieproductie. "We zullen niet terugkeren naar de dialoog met Leonidas Iza, die alleen zijn politieke belangen verdedigt en niet die van zijn basis," zei Lasso, verwijzend naar de inheemse leider. "Aan onze inheemse broeders - jullie verdienen meer dan een opportunist voor een leider."

Grotendeels inheemse demonstranten marcheren sinds 13 juni om te protesteren tegen de hoge brandstof- en voedselprijzen en ten minste acht mensen zijn omgekomen in verband met de marsen, waaronder een soldaat die dinsdag vroeg is gedood.

Wegblokkades van demonstranten hebben geleid tot voedseltekorten in supermarkten en medische benodigdheden in ziekenhuizen. Maandag bedroeg de totale olieproductie van Ecuador 234.496 vaten per dag (bpd), minder dan de helft van de productie van ongeveer 520.000 bpd vóór de protesten.

Lasso's vijandige relatie met de nationale vergadering van Ecuador is tijdens de protesten verslechterd, wat wetgevers van de oppositiebeweging UNES, loyaal aan de voormalige linkse president Rafael Correa, ertoe aanzette om een ​​stem uit te brengen om hem uit zijn ambt te verwijderen.

De stemming werd een chaos omdat sommige wetgevers klaagden over technische problemen en het moest drie keer worden herhaald. Bij de derde stemming, dinsdagavond laat, stemden 80 van de 137 wetgevers van Ecuador om Lasso als president te verwijderen. Er waren 92 stemmen nodig zijn om de procedure te laten slagen.

Lasso zei dat de regering aanzienlijke concessies had gedaan aan de demonstranten, onder meer door in te stemmen met een verlaging van de benzineprijs, kwijtschelding van schulden en subsidies voor kunstmest. Iza zei maandag dat de prijsverlaging niet genoeg was.

Lasso zei dat zijn regering openstond voor gesprekken, maar niet met Iza. Het land kan geen dialoog aangaan met degenen die het "gegijzeld" houden, voegde Lasso eraan toe. Hij betuigde zijn medeleven aan de familie van de soldaat die omkwam toen mensen met geweren een konvooi van 17 dieseltankers aanvielen dat hij vergezelde.

"Pas wanneer er legitieme vertegenwoordigers zijn van alle volkeren en etniciteiten van Ecuador, die echte oplossingen zoeken en openstaan ​​voor een echte en openhartige dialoog, zullen we terugkeren naar de onderhandelingstafel", zei Lasso.

Iza zei in reactie op Lasso dat hij op de locatie van de gesprekken zou blijven totdat regeringsvertegenwoordigers kwamen. "Mijnheer de president, we hebben nooit bepaald wie tot dialoog kan komen en wie niet", zei hij. "Wat mij op dit moment belangrijk lijkt, is een houding van vrede, van dialoog, geen oorlogszuchtige houdingen meer", voegde Iza eraan toe. Iza staat aan het hoofd van de inheemse organisatie CONAIE.

Bemiddelaars bij de besprekingen zeiden dat de twee partijen dicht bij een deal waren.

Verloren productie
De olieproductie van Ecuador is tijdens de protesten met 1,8 miljoen vaten gedaald, zei het ministerie van Energie dinsdag, omdat blokkades het transport van voorraden naar olieblokken verhinderden. Het staatsoliebedrijf Petroecuador heeft een daling van 1,47 miljoen vaten geregistreerd, terwijl particuliere producenten meer dan 385.000 vaten hebben verloren, aldus het ministerie in een verklaring.

"In 15 dagen is de staat gestopt met het ontvangen van US$ 166,4 miljoen in de oliesector. Tot nu toe zijn 1.199 putten gesloten, waarvan 85% van Petroecuador", zei het ministerie, eraan toevoegend dat de SOTE-pijpleiding maandag opnieuw werd stopgezet vanwege de lage ruwe volumes en de particuliere OCP-pijpleiding pompte op 20% van zijn capaciteit, zo'n 92.000 vaten.

Het ITT-veld - het grootste van Ecuador - functioneerde normaal en produceerde maandag meer dan 52.000 vaten, volgens Petroecuador. Een bedrijfsbron die vroeg om niet geïdentificeerd te worden, zei dat Petroecuador aan het onderzoeken was of het de export zou moeten vertragen, maar dat de productie waarschijnlijk niet nog een aantal dagen zou moeten stoppen.
Advertenties

Monday 29 April
Sunday 28 April
Saturday 27 April
Friday 26 April