Politie-inspecteur had geen opdracht tot onderzoek 8 december 1982
08 Jul 2011, 18:30
foto
Oud-politie-inspecteur Herman Doorson vandaag te Boxel.


Aan de mythe dat er een officieel onderzoek is verricht naar de moorden van 8 december 1982, heeft politie-inspecteur Herman Doorson (71) vandaag een eind gemaakt. Hij legde aan de krijgsraad uit dat er geen opdracht door de toenmalige procureur-generaal (pg) René Reeder is gegeven om een onderzoek in te stellen. "IK moest slechts gegevens verzamelen. Ik heb geen verhoren over 8 december 1982 afgenomen", zei Doorson op de zitting in Boxel.

Doorson zei dat na de dood van de tweede man in het leger majoor Roy Horb in februari 1983, de procureur-generaal hem juist heeft gezegd om te stoppen met het verder verzamelen van gegevens. Op dat moment was onderzoek niet mogelijk. Doorson was uitgeleend aan het parket van de procureur-generaal. Hij heeft vier jaar daar gewerkt, maar werd door het Korps Politie Suriname teruggeroepen om de afdeling 'Fraude' op te zetten. Dossiers werden toen in drievoud opgemaakt. Hij heeft twee exemplaren van zijn verzamelde informatie afgestaan aan de pg en zijn dossier gaf hij in bewaring aan de toenmalige directeur van de Surinaamsche Bank, Jozef Brahim. Alle drie dossiers zijn spoorloos.

Uit geheugen verwijderd
De toenmalige politie-inspecteur zei op vragen van de krijgsraad en auditeur-militair Roy Elgin dat hij als politie-topman veel 'zware zaken' heeft onderzocht. "Ik heb geleerd dat je na onderzoek alles van je af moet zetten. De dingen moet je vergeten, anders word je gek. Ik kan me veel dingen niet meer herinneren. Ik heb ze van mijn geheugen verwijderd", zei Doorson.

De president van de krijgsraad, Cynthia Valstein-Montnor, rechter Iwan Rasoelbaks en Elgin deden er alles aan dat Doorson zich meer herinnert omdat de dossiers verdwenen zijn. De getuige, opgebracht door raadsman Irwin Kanhai van hoofdverdachte Desi Bouterse, bleef erbij dat hij zaken niet meer kan oproepen. Wat Doorson wel zeker weet is dat er niet gesproken kan worden van een politiedossier met verhoren en processen-verbaal. "Het was een breed onderzoek met veel gegevens, die later belangrijk zouden zijn als het onderzoek zou plaatsvinden", zei Doorson. Hij kon geen nieuw licht werpen op deze kwestie.




Advertenties