Handelsbanken gaan verdachten-status aanpakken
29 Dec 2019, 02:49
foto


De Surinaamsche Bank, de Hakrinbank, Finabank en de Centrale Bank van Suriname (CBvS) zullen met elkaar in overleg treden over de verdere stappen die ondernomen zullen worden tegen het Openbaar Ministerie van Nederland. De rechter heeft bepaald dat de 19.5 miljoen euro moet worden teruggeven die in april vorig jaar in beslag was genomen. De status van verdachten die opgelegd zijn aan de drie handelsbanken en vijf cambio's is echter niet opgeheven. De strafzaak zal nog verder worden behandeld heeft het Nederlandse OM aangegeven. 

De rechtbank Noord-Holland heeft het klaagschrift ingediend door De Surinaamsche Bank, Hakrinbank en Finabank niet ontvankelijk verklaard. Alleen de zaak aanhangig gemaakt door de CBvS is behandeld door de rechtbank. Het oordeel dat het strafvorderlijke beslag dat op 17 april 2018 is gelegd op een geldzending uit Suriname, met eindbestemming Hong Kong, moet worden opgeheven. De CBvS geniet immuniteit van het strafvorderlijke beslag. Het beslag is daarmee in strijd met het internationaal publiekrecht (volkenrecht) gelegd. De rechtbank verklaart het klaagschrift gegrond, heft het beslag op en gelast de teruggave van € 19.500.000 aan de Centrale Bank van Suriname.

Het Nederlandse Openbaar Ministerie wilde dat de banken de 19,5 miljoen euro aan de Nederlandse Staat zouden afstaan in ruil voor een oplossing. De banken zijn daarvoor niet gezwicht en hebben besloten middels een klaagschrift procedure de zaak aan de Nederlandse rechter voor te leggen. Opmerkelijk is dat op 21 oktober 2019, twee weken vóór de zitting van 5 november, het Openbaar Ministerie de handelsbanken heeft laten weten dat zij verdachten zijn. 

De banken verwachten dat het een kwestie van tijd is om de status van verdachte opgeheven te krijgen. Belangrijk is dat de Nederlandse rechtbank heeft geoordeeld dat het geld onrechtmatig in beslag is genomen. Eblein Frangie, algemeen directeur van de Finabank, om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat binnenkort de zaak geëvalueerd zal worden, waarna vervolgstappen ondernomen zullen worden. Hij merkt op dat dezelfde juridische rationaliteit die tot nu toe is gevolgd, gehanteerd zal worden over de aanpak, na evaluatie van het vonnis.  
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April