Dc Cirino blij met oogst hoogland rijst Kwamalasemutu
27 Dec 2019, 00:52
foto
De eerste hoogland rijst is geoogst in het Trio-dorp Kwamalasemutu. Deze oogst zal als zaaizaad worden gebruikt om grotere arealen te kunnen beplanten. (Foto: Commissariaat Coeroeni)


Districtscommissaris (dc) Theresia Cirino van bestuursressort Coeroeni is ingenomen met de eerste oogst van hoogland rijst in het Trio-dorp Kwamalasemutu. Deze oogst is bestemd als zaaizaad om verder grotere arealen te beplanten. Op deze manier kan de plaatselijke bevolking zich voorzien van basisvoedsel. 

Kwamalasemutu, gelegen in Sipaliwini heeft vanaf 2006, na de grote overstroming van woonconcentraties in het binnenland, jaarlijks te kampen gehad met voedselschaarste en moet nu zelfvoorzienend zijn. De voorzitter van de stichting Ana Makandi, Johannes Tojo, is in eerste instantie benaderd om de mensen in het bestuursressort kennis en inzicht te geven in het verbouwen van dit rijstproduct.

Door de beperkte bereikbaarheid van het dorp moet alles worden ingevlogen, wat tot gevolg heeft dat voedingsmiddelen haast onbetaalbaar zijn in dit deel van Zuid-Suriname. Dc Cirino heeft enkele maanden terug, samen met de stichting dit succesvolle initiatief uitgewerkt, zodat de in stamverband levende dorpsbewoners niet volledig afhankelijk hoeven te zijn van producten en goederen uit Paramaribo. 

Granman Asongo Alalaparu en de bewoners van dit gebied zijn blij met deze mijlpaal. De boer met de beste oogstresultaten heeft ook een ploegmachine van het commissariaat ontvangen en is bereid zijn kennis met mede bewoners te delen. In later stadium van het project, zal de gemeenschap van meer en adequaat gereedschap worden voorzien.  

Cirino is blij dat de mensen dit project van duurzame voedselvoorziening willen uitvoeren. Bewoners delen ook graag hun succesvolle uitvindingen en technieken met elkaar, voor een betere productie. Het is volgens de dc, haar taak om te streven naar het algemeen en bijzonder welzijn van de bevolking. Dit project is één der prioriteiten in het Ressortplan van Coeroeni.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April