Nog meer olie in Guyana, 15e vondst voor ExxonMobil
23 Dec 2019, 12:00
foto
Het Liza-veld van ExxonMobil maakt deel uit van het Stabroek-blok met een geschatte oliereserve van 6 miljard vaten. (Foto: SBM Offshore FPSO)


Terwijl Suriname nog wacht op zijn eerste offshore winbare oliereserves, heeft ExxonMobil opnieuw een nieuwe ontdekking voor de kust van buurland Guyana aangekondigd. De nieuwe vondst betekent dat er meer wordt toegevoegd aan de eerdere schattingen van reserves van  6 miljard vaten aan winbare olie.

De Mako-1-bron bevindt zich ten zuidoosten van het Liza-veld dat net is begonnen met het produceren van olie. In de boorput van 1.620 meter in het water is een ongeveer 50 meter "hoogwaardig oliehoudend zandsteenreservoir" gevonden.

Mako-1, zo'n 9,5 kilomter verwijderd van Liza, markeert de 15e ontdekking in het Stabroek-blok, zei Exxon in een verklaring. Senior vicepresident van exploratie en nieuwe ondernemingen, Mike Cousins, ​​zei: “Nieuwe ontdekkingen in dit bekken van wereldklasse kunnen extra ontwikkelingen ondersteunen. Onze gepatenteerde full-wave seismische inversietechnologie blijft ons helpen onze ontdekte bron beter te definiëren en snel naar de ontwikkelingsfase te gaan."

De vondst komt nadat de eerste olie is gepompt in het Liza-veld, het begin van de olieproductie in Guyana. Liza Fase 1 zal tot 120.000 vaten olie per dag produceren met behulp van het drijvende productieopslag- en losschip (FPSO), Liza Destiny.

Het FPSO Liza Unity, dat zal worden gebruikt voor de tweede fase van de ontwikkeling van het Liza veld en een productiecapaciteit van 220.000 vaten olie per dag zal hebben, is in aanbouw en zal naar verwachting medio 2022 met de productie beginnen.

In afwachting van goedkeuringen door de overheid en de goedkeuring van projecten voor een derde ontwikkeling, zou de productie vanuit het Payara-veld ten noorden van de vondsten in Liza al in 2023 kunnen beginnen met een geschatte 220.000 vaten olie per dag.

Dochteronderneming van ExxonMobil, Esso Exploration and Production Guyana Limited is de operator en heeft een belang van 45 procent in het Stabroek-blok. Hess Guyana Exploration Ltd. heeft een belang van 30 procent en CNOOC Petroleum Guyana Limited, een volledige dochteronderneming van CNOOC Limited, heeft een belang van 25 procent.
Advertenties