Gezond blijven ook tijdens de feestdagen 
22 Dec 2019, 18:38
foto


December staat bol van vele activiteiten op uitgaansgebied. Menigeen is dan ook in een feeststemming met natuurlijk lekker en veel eten, alcohol en waar laat naar bed gaan vaker plaatsvindt. Tussen dit alles door behoort men zeker ook op zijn gezondheid te letten zodat zaken niet mis gaan juist met deze meestal leuke feestdagen. Het is zoals we gewend zijn weer de tijd voor aangename dingen doen vanwege de aankomende kerstdagen. Menigeen in ons land, christen of niet, doet daar aan mee. Hele groepen mensen worden verwend met pakketten vol consumptieproducten en daarnaast ook heerlijke maaltijden. Wat als je nu een diabeet bent of iemand met hart- en vaatziekten? Hoe bewandel je dit pad met extra calorietjes, weinig beweging vanwege het vele zitten tijdens eetpartijen, muziekoptredens en kerkbezoek?   

Het antwoord klinkt simpel maar is niet voor iedereen zo eenvoudigweg uit te voeren: wees verstandig! De preventiecommissie van de Surinaamse Vereniging voor Fysiotherapie (SVF) weet dat mensen al gauw geneigd zijn extra op te scheppen tijdens een kerstetentje als er een gezellige sfeer is. Vrienden en familie om je heen hebben en volop aandacht krijgen is in deze regenachtige periode best prettig. Ook hier moeten er echter weer verstandige keuzes gemaakt worden als het gaat om de portiegrootte, minder of geen vettigheid en weinig tot helemaal geen alcoholgebruik. 

Wij weten dat juist in het maken van die keuzes het mis kan gaan. Hoe groot uw bord ook mag zijn, bij een warme maaltijd behoort de helft van dit bord uit groente te bestaan. Maar een kwart van dit bord zal uit dierlijke eiwitten, dus vlees, vis of andere dierlijke producten mogen bestaan. Indien u een vegetariër bent dan zal het uit plantaardige eiwitten bestaan. Dat andere kwart van uw bord blijft dus over voor zetmeelachtige producten, zoals rijst, aardvruchten, roti, tortilla, macaroni, enz. 

Wat wij hier gewend zijn is eerst het bord vol scheppen met rijst en daarop de rest zetten. Zo krijg je, zeker als diabeet, een grote hoeveelheid koolhydraten (suikers/zetmeelachtigen) naar binnen. Dat kan het bloedglucosegehalte laten stijgen. Dus ook nu geldt weer, doe het met mate. Voor het geval u het nog niet wist, alcohol verlaagt het bloedglucosegehalte. Dat wil absoluut niet zeggen dat er dan een overvloed aan wijn, bier en noem maar op gedronken moet worden. Vele alcoholische drankjes hebben ook suiker of worden gemengd met iets zoets. Dan hebt u toch weer te maken met verstandige keuzes maken.

Gaat u na dat feestje achter het stuur zitten en u hebt te veel alcohol gebruikt? Niet doen! Waar zijn die gezellige vrienden en familieleden die u alle aandacht gaven tijdens het feest tegen de tijd dat u weggaat? Ook nu is die aandacht gewenst, men moet u zover krijgen dat u niet achter het stuur gaat. Mede-inzittenden ook, want samen uit samen thuis, geldt nu niet met iemand die zich niet goed voelt of een verminderde concentratie heeft. Samen een lift zoeken of een taxi nemen wel. Of laat iemand die wel in staat is te rijden dat doen.

Iedereen weet dat er nu ellenlange files zijn en dat wekt frustratie en agressie op bij sommige verkeersdeelnemers. Let dus extra op. U wilt juist tijdens deze kersttijd niet op de SEH terecht komen. Slipgevaar is een risico met dit regenweer dus ook al houdt u zich aan de toegestane maximumsnelheid, minder mag zeker ook. Fysiotherapeuten leren mensen na een ongeluk waarbij letsels zijn opgelopen aan de benen of rug  vaak weer staan en lopen. Of een rolstoel besturen. Gaat u één van deze mensen zijn? Nee toch?

Het hebben van regelmatige lichaamsbeweging blijft een noodzaak het hele jaar door. Flink dansen is prima tijdens deze dagen of het hele huis een schoonmaakbeurt geven. Zit u in de leeftijdsgroep 18-65+ jaar dan geldt 2½ uur per week fysiek actief zijn met matige intensiteit. Daar hoort lekker swingen zeker bij en ook die tuin schoonmaken. Wandelen met regenjas en paraplu kan ook. Dus waar wacht u nog op? 

De SVF spreekt de hoop uit dat mensen nog steeds verstandige keuzes maken zo tegen het eind van het jaar. Wij willen u veilig en zeker ook gezond in 2020 zien. Een goede jaarwisseling toegewenst!
Advertenties