Grondenrechten: Inheemse en Tribale volken geven inputs
17 Jun 2019, 16:11
foto
Er is in werkgroepen gediscussieerd over vier thema's die te maken hadden met de grondenrechten. (Foto: RO/ NII)


Input vanuit de Inheemse en Tribale volken is van belang bij het proces op weg naar erkenning van de grondenrechten in Suriname. Vertegenwoordigers van verschillende organisaties van Inheemse en Tribale volken hebben tijdens een workshop bijgedragen aan het proces dat moet resulteren in de erkenning van de grondenrechten in Suriname.

Het Management Team Stappenplan ter Realisering van de Wettelijke Erkenning van de Grondenrechten der Inheemse en Tribale Volken in Suriname, is belast met de uitvoering. Tijdens de workshops wilde het Management Team inputs krijgen die het kan gebruiken bij het vervaardigen van conceptwetten waarin de grondenrechten en andere rechten van de Inheemse en Tribale Volken zullen worden vastgelegd.

Wensley Misiedjan, voorzitter van het Management Team, zegt dat na deze eerste consultatie er meerdere van zulke momenten zullen volgen. Er zijn tijdens de workshop presentaties gehouden door de voorzitters van de drie technische commissies; de commissie Wetsvoorstellen, de commissie Demarcatie en de commissie Bewustwording. Het ministerie van Regionale Ontwikkeling deelt deze informatie via het Nationaal Informatie Instituut.

Er is over vier thema's van gedachten gewisseld in werkgroepen. Aan de orde zijn gekomen de voordelen van en bezwaren tegen erkenning van de grondenrechten en andere rechten; de wettelijke regeling van de toegang tot natuurlijke hulpbronnen in Inheemse en Tribale grondgebieden; de bevoegdheden van het traditionele gezag en de decentralisatie van bestuur; de principes en procedures om te komen tot afbakening van woon- en leefgebieden van Inheemse en Tribale gemeenschappen. De resultaten van de workshop die zaterdag is gehouden op het kabinet van de president, zullen worden verwerkt in een rapport.
Advertenties