Gajadien wil opheldering financiering 120 verbrandingsovens
13 Jun, 04:41
foto
Vuilverbrandingsoven te Wageningen in gebruik genomen door de echtgenote van de president, Ingrid Bouterse-Waldring. (Foto: NII)


President Desi Bouterse wil nog honderd vuilverbrandingsovens voor het binnenland. In het oorspronkelijk plan zijn twintig ovens geprojecteerd. De vierde oven zal te Atjoni op 17 juni in gebruik worden genomen. Assembleelid Asiskumar Gajadien zegt in gesprek met Starnieuws dat tijdens de begrotingsbehandeling deze kwestie niet is toegelicht door minister Antoine Elias van Volksgezondheid. Nog honderd ovens erbij, is helemaal niet opgenomen in de begroting, voert het Assembleelid aan. 

Minister Elias om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat de eerste vijf vuilverbrandingsovens gefinancierd worden door Staatsolie. De president zet zich persoonlijk in voor dit project, omdat in het binnenland het vuil niet goed verwerkt wordt. Vuil wordt zelfs in rivieren gedumpt. Elias zegt dat hij samen met de president getuige is geweest dat vuil in de rivier is gedumpt. Toen was Elias nog directeur van het Mungra Medisch Centrum. Elias had al ervaring met vuilverbrandingsovens. Zo is het 'Bouta Milieuplan' tot stand gekomen. De president stelde voor om Staatsolie te vragen voor financiering van het project. 

Een deel van de kosten wordt ook door het kabinet van de president gefinancierd, zegt de minister. Militairen leveren hun bijdrage om het platform en de behuizing in orde te maken. De vuilverbrandingsovens worden geïmporteerd uit China. Elias stelt dat op de begroting van 2020 de vuilverbrandingsovens zeker zullen worden opgebracht. De ervaring in Wageningen, Kalebaskreek en Corneliskondre leert dat het vuil op een verantwoorde manier wordt verwerkt. 

Gajadien vindt het prima dat op een milieu-verantwoorde manier vuil uit het binnenland kan worden verwerkt, maar hij vindt het belangrijk dat zaken transparant plaatsvinden. "Indien dat niet gebeurt, wordt corruptie in de hand gewerkt. Het project kost het land geld. Is er een openbare aanbesteding gehouden? Van waar zullen de middelen worden opgebracht om 120 vuilverbrandingsovens te importeren? Het gaat om de verantwoording," benadrukt de politicus. 

Monday 23 September
Sunday 22 September
Saturday 21 September