Brunswijk: Eenheidsgedachte duwt BEP-ers naar ABOP
03 Jun 2019, 03:08
foto
Ronnie Brunswijk, voorzitter van de ABOP, verwelkomt een grote groep mensen, afkomstig van de BEP, in de geel-zwarte partij.


De boodschap van de Eenheidsbeweging geproclameerd te Mapane, schijnt ook positief voor de ABOP te werken. Ronnie Brunswijk, voorzitter van de ABOP,  heeft zondag een grote beweging uit de BEP, onder leiding van Kenneth Koedemoesoe, verwelkomd. Er is een samenwerkingsovereenkomst getekend. Op 25 mei heeft Brunswijk samen met Gregory Rusland (voorzitter NPS) de Eenheidsbeweging geproclameerd. 

Voor partijvoorzitter Brunswijk is dit een historisch moment. Hij is blij dat de mensen de oproep tot eenheid hebben begrepen en zich massaal hebben aangesloten bij de ABOP. Dat het in deze vooral om BEP-ers gaat, lag volgens hem al in de lijn der verwachting. De mensen in het binnenland hebben volgens hem duidelijk te kennen gegeven via eenheid de verkiezingen te willen ingaan. De ABOP heeft volgens hen daadkracht getoond om het voortouw te nemen. Volgens Brunswijk is het niet de bedoeling om BEP kapot te maken. De mensen zijn nu wakker en hebben de boodschap begrepen. 

De mensen, naar schatting ruim 400, komen uit Boven-Suriname, Tapanahony, Apomatapoe, Matawai en Brokopondo. Een groot deel was zondag getuige van de ondertekening. Allen menen dat de belangen van de inheemsen en marrons ondergeschikt zijn gemaakt aan persoonlijke belangen en anderen uit de samenleving. Ze drongen al geruime tijd op een hechtere samenwerking van politieke organisaties met een binnenland signatuur. 

Enkele van de trekkers met aanhang die de ABOP vanuit de eenheidsgedachte nu gaat ondersteunen zijn;  kapitein Willem Wilson Positief van Matawai, Angelitho Fonkel uit het ressort Klaaskreek, Brokopondo, Jemee Baja uit Tapanahony, kapitein Gillio Huur uit Pokigron, Jozef Popoe van Goejaba, Romeo Waakzaam van het Apomatapoe gebied, Joyce Vrede namens een vrouwengroep. Vrede is duidelijk met haar oproep vooral naar de vrouwen toe. Het is volgens haar nu de tijd en de plaats om de belangen via de ABOP veilig te stellen. 

Kapitein Positief is scherper in zijn boodschap. Hij luidt het ABOP-tijdperk aan voor het Matawai gebied. Popoe was recentelijk nog als kernvoorzitter aangesteld van de BEP in Goejaba. Hij is met zijn hele aanhang overgestapt, mede door de eenheidsgedachte. Hij gelooft dat alleen door te bundelen de broodnodige eenheid kan worden bewerkstelligd voor voornamelijk het binnenland.  De dag werd afgesloten met een brasa festijn welke het warm onthaal en verdere eenheid binnen de ABOP demonstreerde.  
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April