Argentinië: Cristina Fernandez verrassend vicepresidentskandidaat
19 May 2019, 02:28
foto
De voormalige president van Argentinië, Cristina Fernandez wijft naar aanhangers tijdens een bijeenkomst in Buenos Aires. (Foto: Reuters)


Cristina Fernandez de Kirchner van Argentinië zal later dit jaar als vicepresidentskandidaat deelnemen aan de verkiezingen. Het is een verrassende actie de voormalige president, van wie algemeen werd verwacht dat ze de belangrijkste uitdager zou zijn van de zittende Mauricio Macri.

Fernandez de Kirchner zei in een video die zaterdag op de sociale media werd gepost dat ze voor de tweede functie zou gaan, terwijl de voormalige kabinetschef Alberto Fernandez zal strijden voor het presidentsschap.

De onverwachte zet zal een verkiezingsrace aanwakkeren. Volgens velen zal de keus liggen tussen Macri's moeilijke markthervormingen en het meer felle populisme van Fernandez, die hoge sociale subsidies ondersteunde toen ze tussen 2007 en 2015 het land leidde.

"Het is verrassend omdat het geen zet is die iemand zich had voorgesteld," zei Carlos Fara, een politieke adviseur uit Buenos Aires. "Niemand zal zich voorstellen dat ze op Alberto stemmen zonder te denken dat het een stem is voor Cristina. In de ogen van het publiek zal Alberto regeren, maar Cristina zal aan de macht zijn.'

De beweging stuwt echter Alberto Fernandez, die eerder niet op de radar stond als een presidentiële kanshebber, naar een verkiezingsstrijd die naar verwachting een felle wordt tussen Macri en rivalen die in de rij staan voor de brede Peronistische oppositie.

Argentijnen gaan in oktober naar de stembus, terwijl Macri steeds meer onder vuur komt te liggen door een bijtende recessie en inflatie die de marktvriendelijke leider in de peilingen heeft geschaad. "De situatie van de mensen en het land is dramatisch, en ik ben ervan overtuigd dat dit arrangement dat we voorstellen het beste aansluit bij wat Argentinië op dit moment nodig heeft," zei Fernandez in een bijna 13 minuten durende video op haar officiële Twitter-account. "Ik heb Alberto Fernandez gevraagd om een ​​team te leiden dat ons beiden, hem als presidentskandidaat en ik als kandidaat voor de vicepresident, omvat."

Cristina Fernandez, die een sterke kern heeft, werd gezien als de meest waarschijnlijke bedreiging voor Macri, hoewel velen nog steeds terughoudend zijn om terug te keren naar een president die ook valutacontroles heeft ingevoerd en de tarieven voor de landbouwexport heeft verhoogd.

Reuters meldde in maart dat de voormalige leider probeerde ondersteuning te krijgen in gesprekken met gematigde peronisten, maar dat ze worstelde om veel steun te krijgen, wat haar vermogen bedreigde om Macri rechtstreeks te verslaan. Alberto Fernandez was namens haar bij deze besprekingen betrokken geweest.

De centristische voormalige kabinetschef onder president Nestor Kirchner, de overleden echtgenoot van Cristina Fernandez, kon meer indruk maken op de gematigde vleugel van de partij door leden achter zich te krijgen. De running-partners Fernandez zijn niet verwant, ondanks ze een achternaam delen.
Advertenties

Tuesday 16 April
Monday 15 April
Sunday 14 April