Raadslieden pleiten in diefstalzaak Chee’s Group
19 Apr, 06:37
foto


Ofschoon maar twee van de vijf verdachten in de diefstalzaak van Chee’s Group maandag voor de rechter stonden, hebben de raadslieden van alle vijf gepleit voor hun cliënten. Yogkarran T. en Scercillio B. waren aanwezig, terwijl de drie anderen die voorlopig in vrijheid zijn gesteld, niet op de rechtszitting zijn verschenen. De verdachten worden geconfronteerd met de aanklacht:gekwalificeerde diefstal door braak in vereniging en poging tot diefstal door braak in vereniging ten nadele van Chee’s Group.

Scercillio B. is aangeklaagd voor medeplichtigheid aan diefstal, opzetheling en schuldheling. Yogkarran T. wordt uitlokking van diefstal door braak in vereniging, poging tot diefstal door braak in vereniging, medeplichtigheid en medeplegen verweten.

Raadsman Irvin Kanhai die Yogkarran T., juridisch bijstaat, heeft aangevoerd dat er innerlijke tegenstrijdigheden zijn in de tenlastelegging. Hij heeft gevraagd het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk te verklaren. Kanhai stelde dat de cautie (de mededeling aan een verdachte dat deze het recht heeft om te zwijgen) niet is voorgehouden aan zijn cliënt. Volgens de literatuur is het proces vanaf dat moment geïnfecteerd en kan dit niet meer goed komen, merkte Kanhai op. Het doel van de cautie is om te voorkomen dat een verdachte ongewild meewerkt aan zijn eigen veroordeling.

Kanhai heeft ook een nietigheidsverweer aangevoerd. Hij zei dat de uitlokking, medeplichtigheid of medeplegen in de periode van 10 tot 13 augustus 2018 heeft plaatsgevonden. Volgens de advocaat is het onduidelijk waartegen de verdachte zich moet verdedigen zoals dat nu is opgenomen is de tenlastelegging. De raadsman heeft kantonrechter Siegline Wijnhard verzocht om de voorlopige hechtenis van Yogkarran T. op te schorten. Rechter Wijnhard die het verzoek heeft afgewezen, merkte op dat de man vier feiten ten laste zijn gelegd.

Verdachte Quincy W. die voorlopig op vrije voeten is gesteld, wordt bijgestaan door Renushka Gangaram Panday. Ofschoon haar cliënt op heterdaad was betrapt, vroeg de raadvrouw om vrijspraak voor hem. Er was geen proces-verbaal van Quincy W. in het dossier opgenomen, waardoor hij op vrije voeten kwam.

Verdachte Sergio D. werd door een misverstand voorlopig in vrijheid gesteld. Deze verdachte kreeg opeens een briefje waarin stond dat zijn voorlopige hechtenis was opgeschort. Zijn advocaat Oscar Koulen merkte op dat zijn cliënt vanaf het begin heeft ontkend dat hij iets met de beroving te maken had. Sergio D. vindt dat het recht heeft gezegevierd en dat hij daarom per ongeluk op vrije voeten kwam. Koulen vroeg hem vrij te spreken van de algehele tenlastelegging.

Aanklager Roline Gravenbeek heeft eerder al de strafeis in deze zaak gepresenteerd. Yogkarran T. hoorde vier jaar onder aftrek tegen zich eisen. Tegen Romero D. en Sergio D. werd afzonderlijk een celstraf van drie en zes maanden onder aftrek van de tijd in voorarrest doorgebracht, geëist. Scercillio B. hoorde een strafeis van een celstraf van een jaar en voor Quincy W. was de strafeis twee jaar en drie maanden onder aftrek van de tijd in voorarrest doorgebracht.

Yogkarran T. deed bouwwerkzaamheden bij verschillende panden van Chee’s Group. Bij de politie had hij verklaard dat hij Romero D. en Sergio D. had benaderd om de verschillende diefstallen te plegen. Hij gaf ze gedetailleerde informatie. Op hun beurt benaderden de twee andere verdachten, Quincy W. Er werden vier diefstallen in verschillende panden gepleegd. Scercillio B. was bewaker bij één van de panden. Hij werd door Yogkarran T. benaderd om mee te werken aan de diefstal. Hij verschafte de anderen toegang tot de woning en stond op uitkijk. Als beloning kreeg hij een bedrag en een polshorloge dat hij verkocht. Deze zaak staat voor 2 mei weer op de rol.


Wanita Ramnath